ZF Live. Dumitru Sandu, sociolog: Românii cu nivel de educaţie ridicat şi calificare superioară pleacă din ce în ce mai mult în străinătate. România a pierdut numai în 2021 încă 160.000 de locuitori din sporul natural negativ şi din plecările în străinătate

Autor: Răzvan Botea 01.09.2022

„Este o legătură foarte strânsă între nivelul de educaţie, nivelul de calificare al celor care pleacă şi motivaţia plecării.“

Românii cu grad înalt de pregătire şi de educaţie pleacă din ce în ce mai mult în străinătate, o tendinţă care se con­turează în locul plecărilor munci­to­ri­lor necalificaţi, a spus, la ZF Live, Dumitru Sandu, profesor la Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii din Bucureşti. Datele de la Statistică arată că numai în 2021 România a pier­dut 160.000 de locuitori din cauza spo­rului natural negativ (numărul de naş­teri mai mic decât numărul dece­se­lor) şi din cauza plecărilor în străinătate.

„Schimbarea pe care o vedem este că în mai mare măsură vor merge în străinătate românii care au asigurate locuri de muncă, în special cei cu nivel de calificare medie şi ridicată. Cert este că avem de a face cu o schimbare nu atât legată de vârstă, cât de nivel de calificare. Cei care au calificare medie şi ridicată vor găsi mai uşor de lucru în străinătate“, a spus Dumitru Sandu la ZF Live, emisiunea susţinută de Orange Business Services.