Exclusivitate ZF. Primele date de la ANAF privind retailul românesc: cele 600.000 de case de marcat au vânzări de 2,3 miliarde de lei pe zi

Autor: Răzvan Botea 02.09.2022

Comercianţii au bătut pe casele de marcat 1,2 mld. de lei (cca 270 mil. euro) în medie, pe zi, în ultima săptămână din august, mult sub media zilnică din ultimele 8 luni (cca. 2,3 mld. de lei sau 470 mil. euro/zi). Cele mai mari încasări au fost joi şi vineri, iar în weekend încasările au scăzut.

Cele peste 600.000 de case de marcat cu jurnal elec­tronic, conectate la ser­verele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), au avut încasări zilnice de circa 1,2 mld. de lei în medie, în ultima săptămână din august. Pentru prima dată, se pot vedea încasările în timp real de pe casele de marcat ale comercianţilor.

Ziarul Financiar a solicitat de la ANAF datele înregistrate pe casele de marcat cu jurnal electronic care, pentru prima dată, pot fi văzute în timp real de către instituţie. Cifrele arată că vânzările zilnice ale comercianţilor, în ultima săptămână din august, au fost de circa 1,2 mld. de lei pe zi. Asta înseamnă că, la un total de 617.000 de case de marcat, vânzările zilnice se apropie de o medie de 2.000 de lei (circa 400 de euro)/casă de marcat.