Piaţa auto continuă declinul în august şi scade cu 22%. Dacă în iunie scăderea pieţei era de 8%, în iulie declinul a urcat la 19% pentru ca în august deja să treacă pragul de 22%

Autor: Bogdan Alecu 05.09.2022

Înmatriculările de maşini noi au continuat declinul şi în august, atingând şi cea mai mare scădere din acest an, de peste 22% conform datelor Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) pe baza cifrelor de la înmatriculări. Luna trecută s-au înregistrat 12.538 de maşini noi.

Dacă în iunie scăderea pieţei era de 8%, în iulie declinul a urcat la 19% pentru ca în august deja să treacă pragul de 22%.

Declinul vine în condiţiile în care preţurile maşinilor au crescut în 2022, iar finanţarea a devenit mai scumpă pe măsură ce dobânzile au urcat.

La nivelul primelor opt luni ale anului s-au înmatriculat 83.349 de maşini noi, în creştere cu 5% faţă de perioada similară din 2021. Creşterea vine ca urmare a avansului punctat în primul trimestru al acestui an când creşterile erau de până la 43%. Pe de altă parte în prima jumătate a acestui an s-au livrat şi respectiv înmatriculat multe maşini comandate din 2021, astfel încât cifrele din 2022 reflectau în realitate cererea de anul trecut. Chiar şi în prezent timpul de livrare a maşinilor noi poate trece de 6 luni.