Cum să locuieşti mai bine. România nu se dezminte: are în continuare cel mai mare grad de supraaglomerare a locuinţelor, de 45,1%. Media UE este de 17,5%

Autor: Alina-Elena Vasiliu 06.09.2022

„Lipsa de spaţiu în gospodăriile supraaglomerate este amplificată de situaţiile în care copiii se joacă în aceeaşi cameră cu părinţii care încearcă să lucreze de la distanţă, cât timp restricţiile privind pandemia sunt încă în vigoare“, notează Eurostat.

România a rămas, şi în 2020, ţara cu cel mai mare grad de supraaglomerare în locuinţe din Uniunea Europeană, cu o medie de 45,1%, potrivit celor mai recente date analizate şi centralizate de Eurostat pentru toate statele membre UE.

Datele pentru 2021 sunt în curs de actualizare.

Aşadar, aproape jumătate dintre români stau în locuinţe care nu sunt suficient de mari încât să fie respectate graniţele de spaţiu necesare mem­brilor, în funcţie de vârstă şi sex.

Spre comparaţie, media UE, care include 27 de state, s-a situat, în acelaşi an, la 17,5%. Faţă de anul precedent însă, se vede o uşoară scădere a gradului de locuinţe supraaglomerate, în 2019 acesta situându-se la 45,8%.

Eurostat consideră că o persoană locuieşte într-o gospodărie supra­aglomerată dacă în locuinţă nu există o cameră dedicată pentru un cuplu, pentru fiecare persoană singură cu vârsta peste 18 ani, pentru o pereche de adolescenţi (de la 12 ani până la 17 ani) de acelaşi sex, pentru fiecare adolescent de sex diferit şi pentru o pereche de copii (sub 12 ani).

„Lipsa de spaţiu în gospodăriile supraaglomerate este amplificată de situaţiile în care copiii se joacă în aceeaşi cameră cu părinţii care încearcă să lucreze de la distanţă, cât timp restricţiile privind pandemia sunt încă în vigoare. Mai mult, mediile supraaglomerate prezintă un risc mai ridicat de răspândire a virusului“, notează Eurostat.

Cu ponderi de peste 30% de supraaglomerare a locuinţelor, se mai remarcă Letonia (42,5%), Bulgaria (39,5%), Polonia (36,9%), Croaţia (36,2%) şi Slovacia (30,1%), mai arată Eurostat. În schimb, la polul opus se înscriu Cipru, Irlanda, Malta şi Olanda, cu procente sub 5% fiecare.