Comisia Europeană solicită suspendarea accesului privilegiat în UE pentru cetăţenii ruşi: „O ţară precum Rusia, care duce un război de agresiune, nu ar trebui să se califice pentru facilitarea eliberării vizelor”

Ziarul Financiar 06.09.2022

Comisia Europeană a solicitat marţi suspendarea acordului cu Rusia care permite accesul privilegiat în UE pentru toţi cetăţenii ruşi. Comisia Europeană a anunţat marţi că acordul de facilitare a eliberării vizelor încheiat între UE şi Rusia trebuie suspendat. Reprezentanţii CE mai spun că măsura trebuie luată din cauza „agresiunii militare a acestei ţări faţă de Ucraina".

„O ţară precum Rusia, care duce un război de agresiune, nu ar trebui să se califice pentru facilitarea eliberării vizelor atât timp cât continuă să îşi ducă politica externă distructivă şi agresiunea militară împotriva Ucrainei, demonstrând un dispreţ total faţă de ordinea internaţională bazată pe reguli", anunţă CE într-o declaraţie publică.

În plus, UE nu vrea să recunoască paşapoartele ruseşti din zonele ocupate.

„De asemenea, Comisia prezintă astăzi o propunere privind nerecunoaşterea paşapoartelor ruseşti eliberate în zonele ocupate ale Ucrainei”, adaugă CE.

Ruşii care vor încerca să intre în UE în scopuri turistice şi de agrement se vor confrunta cu un proces „mai lung" şi„"mai scump", a spus comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson. De asemenea, vor exista mai multe restricţii pentru vizele de intrare multiple, a adăugat Johansson. Ca parte a acestei măsuri, taxa de viză va creşte de la 35 de euro la 80 de euro, în timp ce termenul limită pentru o decizie din partea consulatelor va creşte de la 10 zile la 15 zile. De asemenea, solicitanţii de viză vor trebui să prezinte o listă mai lungă de documente justificative atunci când solicită o viză.

În pofida suspendării, UE va rămâne „deschisă anumitor categorii de solicitanţi de vize ruseşti care călătoresc în scopuri esenţiale, inclusiv, în special, membrilor de familie ai cetăţenilor UE, jurnaliştilor, disidenţilor şi reprezentanţilor societăţii civile".

Aceste propuneri vin în urma acordului politic la care au ajuns miniştrii afacerilor externe în cadrul reuniunii lor informale din 31 august, precizează CE. În perioada următoare, Consiliul European va analiza propunerea de eliminare a acordului privind vizele în întregime. Dacă va fi aprobată de Consiliul European, suspendarea va intra în vigoare în a doua zi de la publicarea sa în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.