Premierul Nicolae Ciucă, la gala RePatriot: Prioritatea noastră este să convingem românii din străinătate să se întoarcă acasă. El a oferit galei un binoclu prin care românii din afară să se uite spre România

Autor: Sorin Pâslaru 08.09.2022

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat joi la gala RePatriot, o organizaţie care încurajează legăturile diasporei cu românii din ţară, că îşi asuma ca obiectiv întoarcerea românilor din străinătate.

”Am pus pe lista de priorităţi obiectivul ca mai mulţi români să se întoarcă acasă. Este o datorie faţă de cei rămaşi acasă. Va fi benefic pentru ei şi pentru familiile lor. Trebuie să-i convingem că România s-a schimbat, s-a transformat, că este locul lor aici. Avem nevoie de ei”, a spus Ciucă.

Premierul a mai afirmat că s-a întâlnit cu oameni de afaceri care vor să investească în România şi au nevoie de resurse umane calificate, iar întoarcerea românilor din străinătate poate fi o soluţie. 

”Dar toţi cei plecati au valoare, pentru că altfel nu s-ar fi angajat acolo. Iar investitorii vor resurse umane valoroase”. 

Premierul a mai vorbit despre programele pe care le desfăşoară guvernul pentru stimularea românilor care vor să se întoarcă în ţară. 

”Noi de la Guvern putem avea o contributie prin programe prin care ii sprijinim să revină. Există programe finanţate din banii UE pentru cei care vor să devină întreprinzători. Recent am lansat un program prin care finanţăm inovaţia, granturi în valoare de 140 mil euro.” 

Premierul a oferit în cadrul galei un binoclu de pe teatrul de luptă, ”prin care, în mod simbolic, românii să se uite şi să vadă mai bine România”. 

"Suntem aici pentru a arăta sprijinul nostru pentru românii plecaţi, să facem un pod între românii din străinătate şi cei din ţară", a spus şi Marius Bostan, om de afaceri, fondator al RePatriot.

În cadrul galei au fost licitate obiecte de artă, fondurile urmând să fie folosite pentru obiectivele organizaţiei. 

Peste 4 mil. de români sunt plecaţi în străinătate, în condiţiile în care salariul mediu net este 700 de euro, faţă de un salariu mediu în zona euro de 2500-3000 euro. 

Diferenţa este şi mai mare la salariul minim, acesta fiind în România de 300 de euro, faţă de 1500 de euro în Germania sau Italia. 

Românii plecaţi în străinătate sunt nemulţumiţi în primul rând de infrastructură şi de condiţiile din sistemul public de sănătate şi educaţie, dar premierul Ciucă nu a vorbit nimic despre asta.