ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank. Ana Dumitrache, CTP: Ne apropiem de 2,5 milioane de metri pătraţi în 2022. Vom mai cumpăra doar dacă sunt proiecte

Autor: Bogdan Alecu 09.09.2022

CTP va investi încă 300 mil. euro în extinderea la nivel naţional.

CTP va ajunge în România la  aproape 2,5 mil. mp de spaţii logistice, dintr-un total de 6,3 mil. mp de spaţii industriale şi logistice moderne pe piaţa locală în urma finalizării de noi depozite, după ce a derulat în ultimii ani şi mai multe achiziţii precum depozite de la Zacaria sau centre Mobexpert.

„Anul acesta ne vom apropia de 2,5 mil. mp la final de an. Dacă vom găsi depozite bune, vom mai cumpăra, dar am cumpărat anul trecut şi ne vom mai dezvolta şi organic. Investiţia în Oradea, unde acum construim terminalul cargo la aeroport, a fost prin achiziţia de la Zacaria, anterior la Salonta în 2017 iar acum noul terminal la aeroport“, a spus Ana Dumitrache, country head, CTP România.

CTP va investi încă 300 mil. euro în extin­derea la nivel naţional, vizând atât construcţia de noi depozite în cadrul platformelor deja existente în Timişoara, Bucureşti, Sibiu sau Târgu-Mureş, dar şi achiziţia de centre logistice.

Bucureştiul va continua să atragă noi investiţii pe sectorul industrial, iar printre principalele discuţii se află şi reducerea costurilor legate de energie, în condiţiile în care din costul total în cazul unui depozit, facturile la gaz şi curent electric au o pondere semnificativă.

„Noi avem o echipă de manageri de proiect şi ne ocupăm direct de construcţiile noastre sub antrepriză sau proiecte în dezvoltare împărţite, diferiţi furnizori. Această creştere a preţurilor la materiale nu este cea mai mare problemă, avem inflaţie în toate domeniile şi trebuie toţi să îi facem faţă, suntem pe picior de egalitate. Problema majoră în construcţii este incertitudinea, faptul că azi ştii ceva şi mâine se întâmplă altceva şi implicit sunt greu de gestionat. Ciclul de producţie, de construcţie la noi este de 6-9 luni de la autorizaţia de construire la finalizarea unei hale. La birouri poate dura şi doi ani, iar instabilitatea preţurilor este greu de gestionat pentru că închiriezi în avans, nu când este gata. Faci un angajament la închiriere şi trebuie să ai un control asupra costurilor pentru că livrezi ceea ce te-ai angajat“, a explicat Ana Dumitrache.

Pe de altă parte, creşterea costurilor va determina şi o scumpire a chiriilor, care pot ajunge potrivit constultanţilor şi la 4-4,25 euro/mp/lună.

“Ne ţinem de pipelineul planificat pentur 2022, avem un program bine organizat, am securizat materialele necesare, avem contracte bune din 2021.

Avem şi clienţi şi este mai uşor de gestionat. Ciclul mic de producţie de asemenea ne ajută. De multe ori noi mergem către furnizori locali, tocmai pentru un impact local cât mai mare. Vorbim de o cascadă când vine vorba de preţuri, iar scumpirea materialelor de construcţie va duce şi la o creştere a chiriilor şi deja o vedem. Industria fiind una ciclică, trebuie să ne adaptăm repede. Piaţa din România a chiriilor din toate sectoarele este una foarte stabilă şi ar trebui mai mult promovată. Avem în logistică aceleaşi chirii din 2005-2006. Sunt companii care semnează în vara lui 2022 pentru a securiza pentru final de 2023 şi implicit de o chirie actualizată. Nu este vorba doar de CTP, ci toată piaţa actualizează chiriile”, a explicat Ana Dumitrache.

Ea a subliniat că în continuare sunt pe masă tranzacţii de achiziţie de centre logistice. Cea mai recentă este cea prin care CTP a preluat de la Mobexpert cele trei clădiri din Parcul Industrial Mureş.

Grupul  Mobexpert a închiriat o suprafaţă de peste 25.000 mp de spaţii de depozitare şi de birouri în Bucureşti, în proiectul CTPark Bucharest Norh, din zona Afumaţi. În total, în Bucureşti şi în Târgu-Mureş, Mobexpert va ajunge să ocupe astfel o suprafaţă de aproximativ 100.000 mp de spaţii industriale şi logistice în parcurile CTP.

Tranzacţia de la Târgu-Mureş marchează continuarea colaborării iniţiate în anul 2020, prin achiziţia depozitului principal al Mobexpert, o clădire de 38.000 mp integrată ulterior în CTPark Bucharest West, cel mai mare parc industrial din reţeaua  CTP.

Prin intrarea pe piaţa din Târgu-Mureş, CTP îşi extinde acoperirea geografică în 15 oraşe din România.