Cum a fost vizita din 1978 a lui Nicolae Ceauşescu la Regina Elisabeta a II-a: regina s-a ascuns într-un tufiş pentru a-l evita pe dictatorul român

Autor: Răzvan Botea 08.09.2022

Regina a luat odată măsuri extreme pentru a evita un oaspete controversat, ascunzându-se în frunzişul grădinilor ei ale Palatului Buckingham, scrie The Independent. „Oaspetele controversat” este Nicolae Ceauşescu, care a efectuat în 1978 o vizită în Marea Britanie.

Cu toate acestea, Ceauşescu a fost primul lider de stat comunist care a vizitat Marea Britanie.

Dictatorul călătorea în UK pe vremea aceea, împreună cu soţia sa, Elena Ceauşeşcu. Vizita oficială a fost marcantă pentru că Palatul Buckingham era vizitat pentru prima dată de un lider de stat comunist, detaliază Aleph News.

Povestioara amuzantă este relatată în documentarul Inside the Crowd: Secrets of the Royals de către jurnalistul Robert Hardman şi fostul Ministru de Externe, Lord David Owen. Cei doi povestesc cum Reginei i-a venit ideea de a-şi plimba câinii tocmai în momentul când soseau soţii Ceauşescu la Palat.

Afirmaţia Reginei a fost „Chiar nu pot să vorbesc cu ei”, conform relatărilor jurnalistului Robert Hardman.

„Aşa că pentru prima şi singura dată în viaţa ei, chiar s-a ascuns într-un tufiş din grădina Palatului pentru a-i evita pe invitaţi”, mai spune Hardman.

„Regina are de-a face cu fel de fel de oameni, însă soţii Ceauşescu au fost prea mult pentru ea”, afirmă fostul Ministru de Externe, Lord David Owen.