Vârful piramidei salariaţilor: 70.000 de români, reprezentând 1,4% din totalul celor 5 milioane de salariaţi cu contracte de muncă, câştigă peste 2.000 de euro net pe lună.

Autor: Adelina Mihai 23.09.2022

ZF continuă astăzi seria articolelor privind structura angajaţilor pe niveluri de salarii, o statistică extrem de importantă pentru companii, care încep să îşi facă bugetele pentru 2023 şi trebuie să ştie care sunt veniturile disponibile ale clienţilor pe care îi vizează.

Au câte două vacanţe „mari“ în străinătate şi câte 4 - 5 city-breakuri pe an, locuiesc în ansambluri rezidenţiale noi, iau brunch-ul în oraş în fiecare weekend, iar când nu au timp să iasă la restaurant sau să îşi gătească folosesc platformele de food delivery. Sunt angajaţi ca manageri sau specialişti seniori în multinaţionale, folosesc Uber/Bolt pentru transport, cunosc cel puţin o limbă străină şi sunt principalii utilizatori ai serviciilor medicale private. Peste 70.000 de salariaţi români, manageri sau experţi foarte buni pe un anumit domeniu, formează „vârful piramidei“ salariaţilor din România, cu venituri lunare de peste 2.000 de euro net pe lună.

„Am ajuns la un salariu de aproximativ 2.500 euro net lunar după 13 ani de experienţă. Timp de peste 5 ani, am făcut şi freelancing în paralel pentru a-mi susţine un stil de viaţă confortabil. Între timp, am ajuns să câştig mai bine şi am renunţat la jobul part-time, dar sunt şi mai organizată financiar: am economii, am un buget lunar după care mă ghidez şi mă gândesc serios să investesc la bursă o parte din venituri. Evident, stilul de viaţă este mai costisitor acum, cele mai mari cheltuieli merg înspre chirie, călătorii, îngrijire personală şi mâncare (comand prin aplicaţii de food delivery şi gătesc în aceeaşi măsură). Anul acesta am fost doar în Thailanda, Spania şi Italia, dar au fost ani în care reuşeam să am vacanţe şi city-breakuri în 5-6 ţări“, spune Maria, 34 de ani, manager într-o multinaţională din Bucureşti.