Deloitte: Aplicarea facilităţilor fiscale pentru cercetare şi dezvoltare ajută mult, dar companiile trebuie să fie atente, altfel ar putea să aibă probleme la controalele Fiscului. Cu cheltuieli anuale de 0,5% din PIB, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul cheltuieli cu cercetarea şi dezvoltarea

Autor: Răzvan Botea 12.09.2022

Facilităţile fiscale acordat angajaţilor din activităţile de cercetare şi dezvoltare pot fi de ajutor pentru companii, au spus consultanţii de la Deloitte România. Cu toate acestea, com­paniile trebuie să fie atente când le accesează, pentru că la un control ulterior de la Fisc, s-ar putea să aibă probleme.

„Companiile trebuie să analizeze cu atenţie criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un proiect pentru a se încadra în categoria activităţilor de cercetare-dezvoltare şi să urmeze etapele necesare pentru implementarea sistemului fiscal aplicabil, astfel încât, la un potenţial control ulterior derulat de autorităţile fiscale, să nu existe riscul recla­sificării activităţilor respective“, a explicat Alexandra Smedoiu, partener servicii fiscale la Deloitte România.