Elveţia „pune pe masă” 21 de miliarde de dolari pentru a construi un depozit de deşeuri nucleare la nord de Zurich, aproape de graniţa cu Germania

Ziarul Financiar 12.09.2022

Elveţia a confirmat luni că locaţia preferată pentru un depozit subteran de deşeuri nucleare în valoare de 20 de miliarde de franci elveţieni (20,94 miliarde de dolari) este o zonă situată la nord de Zurich, aproape de graniţa cu Germania.

Compania care se află în spatele proiectului de stocare a deşeurilor nucleare ale ţării pentru cel puţin următorii 200.000 de ani, Cooperativa Naţională pentru Depozitarea Deşeurilor Radioactive (NAGRA), a propus nordul Laegern pentru acest amplasament, care ar trebui să devină operaţional în 2050, conform Reuters.

În urma unui proces de evaluare care a durat 14 ani, NAGRA - înfiinţată de operatorii de centrale nucleare şi de guvern - a declarat că argila opalină găsită în zonă a oferit cea mai mare barieră geologică, cea mai bună stabilitate a rocilor şi un grad ridicat de flexibilitate pentru depozitul subteran, în comparaţie cu celelalte două amplasamente pe care le-a luat în considerare.

"Geologia şi-a spus cuvântul", a declarat Matthias Braun, directorul executiv al NAGRA, în cadrul unei conferinţe de presă luni, la Berna.

NAGRA va solicita o licenţă guvernamentală pentru acest sistem, care este destinat să stocheze deşeurile provenite de la cele patru centrale nucleare din Elveţia, la sfârşitul anului 2024, urmând ca parlamentul şi guvernul elveţian să decidă cu privire la aprobare în 2029.

De asemenea, problema ar putea fi supusă unui referendum.

Despăgubirile pentru regiunile afectate, inclusiv în Germania, nu au fost încă stabilite.