Ce sectoare corporate creditează mai mult Banca Transilvania, liderul pieţei bancare locale: o cincime din creditele acordate au fost pentru comerţ, producţie şi servicii. Dacă adaugăm şi agricultura şi imobiliarele, ponderea finanţărilor pentru cele cinci sectoare trece de 27% în S1

Autor: Claudia Medrega 13.09.2022

♦ Cele mai mari solduri ale creditelor corporate acordate de Banca Transilvania sunt în comerţ, producţie, servicii, agricultură şi imobiliare ♦ Banca Transilvania a transmis că a fost cel mai mare partener în programele guvernamentale IMM Invest şi AGRO IMM Invest, dar şi în alte scheme de garantare pentru IMM-uri lansate în 2022 (Rural Invest, IMM Prod, Garant Construct), cu o valoare totală finanţată de peste 2,8 mld. lei.

Comerţul, producţia şi serviciile sunt cele mai creditate sectoare din portofoliul corpo­rate al Băncii Transilvania, soldul cumu­lat al împru­muturilor acordate pentru cele trei do­menii ajungând la sfârşitul primului semes­tru (S1) din acest an până la 13 mld. lei, în creştere cu 12% faţă de nivelul de la finalul anului 2021.

Volumul finanţărilor acordate de Banca Transilvania pentru comerţ, producţie şi ser­vicii reprezintă circa 20% (o cincime) din totalul soldului creditelor nete ale băncii din Cluj.

Împrumuturile direcţionate de cea mai mare bancă de pe piaţa locală către comerţ au ajuns la 7 mld. lei în primul semestru al acestui an, soldul având o creştere de circa 22% com­parativ cu volumul de la finalul anului trecut.

Pe de altă parte, producţia, al doilea sector ca volum al creditării în portofoliul Băncii Transilvania, a înregistrat o uşoară scădere în primul semestru din 2022 comparativ cu nivelul din decembrie 2021, spre 3,6 mld. lei. Cu toate că finanţările acordate de Banca Transilvania pentru producţie au fost în scădere, acest sector s-a menţinut pe podium în topul celor mai creditate sectoare.