ZF Bankers 2022. Mihai Precup, secretar de stat, Ministerul Finanţelor: Cea mai mare provocare în operaţionalizarea Băncii de Dezvoltare o reprezintă preaprobarea de la BNR

Autor: Cristina Bellu 13.09.2022

„Ministerul Finanţelor a lansat mai multe apeluri spre Banca Europeană de Investiţii, Banca Mondială şi alte bănci de investiţii, pentru a ne acorda asistenţă tehnică. Aici nu vorbim doar despre un proces de instruire, vorbim de experţi care să vină alături de noi, pentru a defini aceste produse ale Băncii de Dezvoltare“.

Mihai Precup, secretar de stat la Ministerul Finanţelor, consideră că principala provocare în etapa de operaţionalizare a Băncii de Dezvoltare, iniţiativă apărută în urmă cu aproape şapte ani în România, o reprezintă procesul de preaprobare din partea Băncii Naţionale, care are rolul de a stabili limitele în care instituţia îşi poate desfăşura activitatea.

„Cea mai mare provocare în operaţionalizarea şi existenţa Băncii de Dezvoltare este preaprobarea de la BNR, care cuprinde nişte elemente cheie: definirea activităţilor specifice, ale produselor şi a business planului“, a spus Mihai Precup în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2022, desfăşurat în perioada 11-13 iulie.

El a precizat că în această etapă este extrem de important să existe şi o asistenţă tehnică din partea unor instituţii similare externe, care să acorde consultanţă în procesul de definire a produselor care vor face parte din portofoliul instituţiei.