JPMorgan, cea mai mare bancă americană, temperează apele: Scăderea economiei americane va fi uşoară şi nu va intra în recesiune

Autor: Andrei Şerbănescu 13.09.2022

Datele recente care indică moderarea inflaţiei şi a presiunilor salariale, redresarea creşterii şi stabilizarea încrederii consumatorilor sugerează că lumea va evita o recesiune, a scris luni o echipă de analişti dintre care se numără şi Marko Kolanovic şi Nikolaos Panigirtzoglou, a raportat Bloomberg.

Pieţele pot beneficia de stimulente fiscale în China şi de planuri de sprijin energetic în Europa, au declarat aceştia.

„Datele economice şi poziţionarea investitorilor sunt factori mai importanţi pentru performanţa activelor riscante decât retorica băncii centrale”, au scris strategii. „Menţinem o poziţie pro-risc.”

Sentimentul pozitiv al comercianţilor şi investitorilor a revenit pe pieţe globale în ultimele zile, pe fondul speranţelor că inflaţia ar fi putut atinge vârful, cel puţin în SUA.

JPMorgan susţine că o scădere treptată a inflaţiei ar trebui să fie pozitivă pentru acţiunile ciclice şi titlurile de capitalizare mică, pe care le preferă împreună cu acţiunile pieţelor emergente şi chineze în detrimentul defensivelor „costisitoare”. 

Oficialii JPMorgan au declarat: „Susţinem că inflaţia se va rezolva de la sine pe măsură ce distorsiunile se estompează. Credem că Fed a reacţionat exagerat cu o creştere de 75 bps. Vom vedea probabil implementarea unui pivot Fed, foarte benefic pentru activele ciclice.”

Potrivit strategilor băncii, curbele randamentului obligaţiunilor americane şi europene se vor aplatiza. Oficialii continuă să rămână încrezători cu privire la evoluţia dolarului.

Datele existente sugerează că economia globală se îndreaptă spre o „aterizare uşoară”, a declarat Isaac Poole, director de investiţii la Oreana Financial Services Ltd. „Suntem de părere că, în cadrul acestui scenariu, câştigurile ar putea fi relativ bune anul viitor în SUA.”