From Vis to Biz. Agroholding, o fermă de 5.000 ha, urmăreşte achiziţionarea a încă 5.000 ha, în timp ce se uită la oportunităţi pentru a dezvolta un lanţ de procesare

Autor: Mircea Nica 15.09.2022

Tomasso Serrano, CEO al Agroholding: În vestul Europei se produce, se cultivă şi după aia se şi procesează şi eventual se vinde în piaţa locală sau se duce la export Din păcate în România se exportă materie primă, cereale şi se importă aceleaşi cereale procesate din alte ţări.

Agroholding, o fermă de 5.000 ha, parte a grupului Agroconcept Impex, ur­măreşte extinderea cu încă 5.000 ha, în timp ce se uită la opor­tunităţi pentru a dezvolta un lanţ de procesare, a spus Tomasso Serrano, CEO al Agroholding, în cadrul emi­siunii From Vis to Biz, un proiect rea­lizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu OTP Bank.

„Ca fermieri ne dorim să dez­voltăm şi un lanţ de procesare şi de va­loare adăugată. Aceasta este una dintre cele mai mari probleme din agricultura din România. În vestul Europei se produce, se cultivă şi după aia se şi procesează şi eventual se vin­de în piaţa locală sau se duce la ex­port. Din păcate în România se ex­portă materie primă, cereale şi se importă aceleaşi cereale procesate din alte ţări“, a explicat Tomasso Serrano.

El a mai adăugat că la nivelul Agroholding, unul din obiective este de a ajunge la 10.000 ha prin achiziţii.

„Ne dorim să ne dezvoltăm mai mult, la nivel de ferme avem un centru Agricom, care este aproape de 20.000 ha, iar Agroholding a atins 5.000 ha şi vrem să ajungem la 10.000 ha prin achiziţii. Avem discuţii în curs. Dacă nu anul acesta, anul viitor. Trebuie să ţinem cont şi de anul agricol. Este greu să finalizezi o tranzacţie în cursul anului agricol. Ce facem de obicei este în toamnă-iarna, când retrospectăm piaţa, iar la sfârşitul verii încercăm să închidem unele tranzacţii.“

Momentan Agroholding este o fermă de 5.000 ha în zona Teleorman, parte dintr-un grup mult mai mare care gestionează aproximativ 50.000 ha şi se dezvoltă în continuare, susţine CEO-ul Agroholding.

„Am intrat în zona agriculturii în 2014-2015 cu ferma Agroholding şi Agro Concept Impex care importă şi distribuie utilaje. Pe partea de ferme ne-am obişnuit cu tradiţional crop mix-ul din România. Avem culturi de iarnă care sunt marea majoritate grâu, orz, rapiţă şi culturi de vară, porumb, floarea-soarelui, mazăre. În agricul­tură nu poţi să vorbeşti de un raport la mijlocul anului. Agricultura se vede din an în an. Aceasta este provocarea cea mai mare. Anul agricol merge din septembrie în septembrie în mare majoritate. Să zicem că 2022 este un an cu provocare.“

Tomasso Serrano a mai explicat că anul agricol a început cu o toamnă secetoasă în 2021, după aia a revenit cu o iarnă mai blândă, primăvara părea foarte bună, dar după aceea nu a mai plouat şi a afectat destul de mult culturile. „Pe de altă parte, este un an foarte dificil în general cu criza Ucrainei, Ucraina fiind cel mai mare producă­tor semieuropean care seta trendurile din piaţă. Cu această criză, România a de­venit buricul agriculturii europene. Di­namicile din piaţă au fost imprevizibile.“

În ceea ce priveşte contextul creşterilor de preţuri, CEO-ul Agroholding susţine că impactul a fost unul drastic şi puternic.

„Impactul creşterilor de preţuri a fost drastic şi destul de puternic. Fiecare business în parte trebuie să se dezvolte eficient şi structurat. Orice business, dacă are o echipă bună, o gândire pe termen lung şi o putere financiară în spate şi parteneri buni precum OTP Bank şi alte bănci care te ajută, atunci nu poţi să previi crizele, dar poţi fi mai pregătit. În general, dificile sau nu, facilităţile bancare sunt fundamentale pentru că a avea un partener bancar este o garanţie de compliance. Ne ajută, strategic vorbind, să nu avem riscuri de a devia din strategie. Banca te ţine din scurt şi în perioade dificile este un ajutor pentru management privind obiectivele“, a mai explicat Tomasso Serrano.

Din punctul de vedere al investiţiilor, CEO-ul consideră că agricultura cere întotdeauna investiţii capitale, iar aceasta reprezintă o altă provocare.

„Noi avem noroc că în grup avem un furnizor mare de utilaje cu care lucrăm la nivel de business, dar avem pulsul pieţei de utilaje şi ştim. Una din provocări nu a fost neaparat investiţiile pentru fermieri, ci disponibilitatea utilajelor. Cu criza pandemică şi criza din Ucraina, lanţurile de aprovizionare s-au blocat în toată Europa. Au fost întârzieri la livrare. Dinamica de piaţă este dictată de preţ. Când există o criză şi se preconizează o lipsă de produse, din cauza secetei, sau a situaţiei din Ucraina, nu ai cum să produci mai mult, dar în schimb creşte preţul şi ai un avantaj. Din păcate fiind o criză globală a afectat şi o parte din costuri, iar profitabilitatea nu s-a schimbat“, a mai spus Tomasso Serrano.

Din perspectiva potenţialului agricol al României, CEO-ul este de părere că agricultura din România are cel mai mare potenţial din toată Europa, dar pentru ca fermele să fie sustenabile o afacere de familie ar avea nevoie de câteva sute de hectare, în timp ce pentru o afacere de tip corporate, este nevoie de câteva mii de hectare.

„Potenţialul agricol al Românieie este cel mai mare din toată Europa. Marea majoritate de fermelor din România sunt sub 100 ha. Agricultura începe să fie sustenabilă cu câteva sute de ha pentru o afacere de familie şi câteva mii de ha pentru o afacere de corporate. Comasarea terenurilor este o problemă în România şi posibilitatea de creştere. Noi am încercat să creştem mai repede în Teleorman şi nu am reuşit. Ne-am lovit de tot felul de probleme.“

 

 

 

Ce a mai spus Tomasso Serrano, CEO Agroholding în cadrul emisiunii:

Agricultura este o afacere care este constantă dacă este făcută bine, organizată bine, care îţi permite un fel de stabilitate. Nu este o afacere unde profitabilitatea este foarte mare, dar este una în care profitabilitatea poate fi constantă.

Ne mai uităm şi la alte oportunităţi. Am dezvoltat destul de bine zona imobiliară, am început să dezvoltăm şi în zona de servicii de entertainment cu sălile WorldClass, la nivelul grupului.

Există multe măsuri de fonduri europene care ajută dezvoltarea procesului, dar este un parcurs lung. Ca grup, ne dorim să ne dezvoltăm şi pe parte verticală, procesarea. Avem diverse discuţii. Un exemplu a fost de a merge în paralele şi cu utilajele agricole.

Seceta a fost cea mai mare şi nebunia cu criza Ucrainei a creat o dinamică a pieţei destul de dificilă pentru a-i îneţelege orice mişcare. Am beneficiat de preţuri mult mai mari de vânzare, dar am avut şi o creştere foarte mare la costuri, mă refer la imputuri, îngrăşăminte, tratamente. Preţurile s-au cam triplat. Atunci nu prea ne-a ajutat profitabilitatea, dar a rămas o dinamică de piaţă dificilă.