ZF Live. Alin Burcea, CEO, Paralela 45: Este nevoie de un fond de garantare a zborurilor, companiile aeriene anulează zboruri când vor şi nu garantează nimic

Autor: Miruna Diaconu 14.09.2022

♦ Anularea zborurilor de către Blue Air a prins circa 600 de turişti ai agenţiei de turism în afara ţării.

Alin Burcea, CEO şi fondator al agenţiei de turism Paralela 45, spune că este necesară crearea unui fond de garantare a zborurilor pentru a fi evitată situaţia în care o companie aeriană intră în incapacitate de plată, aşa cum s-a întâmplat cu Blue Air, care a anulat toate zborurile din 6 septembrie, iar reluarea acestora încă este incertă.

„O soluţie este fondul de garantare a zborurilor pentru că aceste companii aeriene anulează când vor ele zboruri, fără să garanteze nimic. Sunt vreo şase ţări care au acest fond de garantare a zborurilor. Danezii colectează 2,5 euro, dar dacă colectăm 1 euro pe fiecare pasager din aeroporturile din România, se face un fond. Se colectează de către aeroport, ştie exact câţi oameni vin, iar 1 euro este o sumă infimă“, spune Alin Burcea, CEO şi fondator al agenţiei Paralela 45.

Turoperatorul avea un contract semnat cu Blue Air pentru zboruri charter, însă din cauza situaţiei apărute în cadrul companiei aeriene, agenţia de turism a fost pusă în situaţia în care a trebuit să piardă câteva sute de mii de euro pentru a despăgubi turiştii sau să îi ajute să se întoarcă în ţară. Mai mult, Alin Burcea spune că nu a fost anunţat înainte de această situaţie şi a trebuit să se organizeze în doar câteva ore pentru a aduce turiştii înapoi.