Ce înseamnă interesul naţional. Episodul 4. Exporturile. România trebuie să crească producţia de bunuri cu valoare adăugată mare ca să crească exporturile şi să scadă deficitul comercial

Autor: Răzvan Botea 14.09.2022

♦ Importurile cresc mai repede decât exporturile şi dezechilibrul în creştere trage în jos economia în fiecare an ♦ În 2022 deficitul comercial la bunuri al României va sări de 30 mld. euro, un plus de circa o treime faţă de 2021, şi întrebarea este când şi cum va veni corecţia.

Problema balanţei comerciale la bunuri a României este cea mai mare ameninţare la adresa economiei şi trebuie abordată urgent, mai ales prin stimularea creşterii exporturilor, sunt de părere economiştii consultaţi de ZF. România are nevoie să producă produse cu valoare adăugată mai mare, care să fie competitive pe piaţa externă.

„Interesul naţional al României în zona de exporturi pleacă de la balanţa comercială la bunuri, care este pe un deficit enorm, foarte periculos, trebuie echilibrată cât mai repede. Mult mai important este ceea ce exportăm, pentru că produsele nu sunt cu valoare adăugată mare. Exportăm materii prime şi mai ales produse agricole. Avem nevoie de politici de stimulare a procesatorilor”, spune Mircea Coşea, profesor de economie.