Pagina verde. TeraPlast: Avem programate investiţii de 24 mil. lei în panouri fotovoltaice

Autor: Alina-Elena Vasiliu 14.09.2022

La nivelul grupului TeraPlast, peste 99% dintre facturi sunt emise exclusiv electronic, spune Alexandru Stânean, CEO.

Grupul TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcţii, pune la bătaie un program de investiţii pentru eficientizarea consumului de energie şi protejarea mediului.

„Acordăm o atenţie deosebită protejării mediului şi digitalizării. În acest an avem programate investiţii de 24 de milioane de lei în panouri fotovoltaice. Vom creşte suprafaţa totală acoperită a halelor de producţie cu module fotovoltaice, prin construcţia unei noi centrale de acest fel. În prezent, avem peste 7.000 de module care compun centrala fotovoltaică instalată cu ajutorul E.ON Energie. Sunt funcţionale capacităţi fotovoltaice de 1,6 MW şi plănuim să ajungem în total la 2,2 MW“, a spus Alexandru Stânean, CEO al TeraPlast, ca răspuns în vederea realizării anuarului ZF Cei mai mari jucători din economie – ediţia 2022.

Totodată, el spune că, la nivelul grupului, peste 99% dintre facturi sunt emise exclusiv electronic.

„Constant modernizăm infrastructura digitală, folosim programe de ultimă generaţie care înglobează AI şi machine learning pentru a creşte eficienţa.“

În prima parte a acestui an, TeraPlast a lansat o divizie nouă, de ambalaje biodegradabile, iar reprezentanţii grupului spuneau că se aşteaptă la o creştere a cererii după finalizarea licitaţiilor de achiziţii ale marilor lanţuri de magazine.

„Linia de business ambalaje flexibile este în accelerare şi am operaţionalizat deja o parte din fabrica de sisteme din polietilenă.“

Grupul este compus din companiile TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack şi Somplast. Începând de pe 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP, având o capitalizare de 1,6 miliarde de lei.

Compania TeraPlast SA, cea mai mare din grup, a încheiat 2021 cu un profit net consolidat de 42,3 milioane de lei, rezultat care nu include sumele aferente exiturilor de pe parcursul anului şi care este mai mare cu 50% faţă de cel din 2020. EBITDA a ajuns la 74,2 mil. lei, în creştere cu 36% faţă de anul anterior în timp ce afacerile s-au majorat cu 55% la 615 mil. lei.

„Cel mai important proiect este cel al noii fabrici de folie stretch, o investiţie de peste 55 de milioane de lei. Recent a fost aprobat ajutorul de stat pentru construcţia acestei noi unităţi, avem finanţarea asigurată şi demarăm lucrările.  Capacitatea de producţie va fi de peste 14.000 de tone anual. Noua fabrică va genera o cifră de afaceri de 28 milioane euro atunci când va ajunge la potenţialul său maxim şi o EBITDA de 4 milioane de euro“, a mai spus Alexandru Stânean.

TeraPlast SA, compania-mamă a grupului, este deţinută, potrivit informaţiilor de pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, unde este listată, de Dorel Goia în proporţie de 47%, NN Pensii – cu un pachet de 12%, şi mai multe persoane fizice şi juridice.