Măcel pe cea mai mare bursă din lume: Wall Street are cea mai slabă zi din iunie 2020 încoace, cu o prăbuşire de 4%, din cauza scumpirilor accelerate. Acţiunile Meta (Facebook) şi nVidia, prăbuşiri de 10% fiecare

Autor: Liviu Popescu 13.09.2022

Bursa americană, cea mai mare la nivel mondial şi cea care dă tonul în restul pieţelor de capital, a scăzut puternic marţi, în timp ce randamentele obligaţiunilor au crescut, după ce un raport cheie privind inflaţia din luna august a fost mai pesimist decât aştepta piaţa, afectând sentimentul investitorilor privind temperarea preţurilor şi o Rezerva Federală mai puţin agresivă.

Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 1.276 puncte, sau 3,94%, pentru a închide la 31.105 puncte. S&P 500 a scăzut cu 4,32%, la 3.932 puncte, iar Nasdaq Composite s-a scufundat cu 5,16% pentru a încheia ziua la 11.633 puncte. Mai mult de 490 de acţiuni din S&P 500 au scăzut, Meta, compania mamă a Facebook, s-a prăbuşit cu 9,4%, iar gigantul cipurilor Nvidia a pierdut 9,5%, scrie CNBC.

"Raportul de astăzi privind inflaţia nu reprezintă datele pe care Fed dorea să le vadă în săptămâna de dinaintea luării unei decizii importante privind rata dobânzii de politică monetară", a declarat Charlie Ripley, strateg senior de investiţii pentru Allianz Investment Management din Minneapolis. "În condiţiile în care inflaţia de bază a crescut de două ori mai repede decât aşteptările economiştilor, iar rata anuală a inflaţiei, excluzând alimentele şi energia, a crescut la 6,3%, este clar că Fed are mult de lucru”.

Ideea că inflaţia ar putea fi mai rigidă decât se aşteptau economiştii - ceea ce, la rândul său, ar putea forţa Rezerva Federală să menţină mai mult timp înăsprirea agresivă a politicii monetare - a fost suficientă pentru a trimite acţiunile americane în picaj, în timp ce volatilitatea a crescut.

"Pieţele au fost zdruncinate de o publicare neplăcută a IPC în această dimineaţă şi răspund la fel", spune Cliff Hodge, director de investiţii la Cornerstone Wealth, în comentarii trimise prin e-mail. "Această criză de inflaţie se dovedeşte a fi orice, dar nu "tranzitorie". Creşterile de preţuri au fost omniprezente, cu peste 70% din coşul IPC crescând cu cel puţin 4% în ritm anualizat. Din nefericire pentru pieţe, această publicare va întări necesitatea ca Fed să rămână agresivă", a declarat Hodge.

Presiunile încăpăţânate ale inflaţiei vor forţa probabil Fed "să intensifice campania de înăsprire a politicii de înăsprire, ceea ce pune economia în general în faţa unui risc suplimentar de recesiune semnificativă în cursul anului viitor", spune Jason Pride, director de investiţii pentru averi private la Glenmede.