Serviciile secrete americane avertizează: Rusia a cheltuit 300 de milioane de dolari pentru influenţă politică în străinătate

Autor: Dorin Oancea 14.09.2022

Rusia a cheltuit peste 300 de milioane de dolari începând din 2014 pentru a influenţa politicieni din peste 24 de ţări, susţin SUA, conform BBC.

Acuzaţia Departamentului de Stat se bazează pe o evaluare declasificată a serviciilor de informaţii americane.

"Credem că acesta este doar vârful aisbergului", spune un oficial de rang înalt din administraţia preşedintelui Joe Biden.

Rusia nu a comentat în mod public această chestiune. Moscova însăşi a acuzat în repetate rânduri SUA de amestec în străinătate.

Serviciile secrete americane "evaluează că acestea sunt cifre minime şi că Rusia a transferat probabil fonduri suplimentare în mod ascuns în cazuri care nu au fost detectate", a declarat oficialul administraţiei Biden în timpul unui briefing telefonic.

Oficialul a vorbit sub rezerva anonimatului.

Evaluarea serviciilor secrete americane de informaţii nu a numit ţări sau oficiali specifici despre care se crede că au fost vizaţi de Rusia - dar a precizat că aceştia se aflau pe patru continente.

Oficialul administraţiei a declarat că comunitatea de informaţii a SUA informa în prezent în mod privat anumite ţări cu privire la presupusa finanţare secretă a Rusiei. Aceste informări vor rămâne confidenţiale, a adăugat oficialul.

O sursă a administraţiei, familiarizată cu constatările, a afirmat că Rusia a cheltuit aproximativ 500.000 de dolari pentru a susţine Partidul Democrat de centru-dreapta din Albania în alegerile din 2017 şi a finanţat, de asemenea, partide sau candidaţi în Bosnia, Muntenegru şi Madagascar, potrivit agenţiei de ştiri AFP.

Sursa a mai spus că Kremlinul a folosit Bruxellesul ca centru pentru fundaţii şi alte fronturi care susţin candidaţi de extremă dreapta.

Companii fictive ar fi fost folosite pentru a finanţa partide europene şi pentru a cumpăra influenţă în alte părţi.