Producţia industrială a scăzut în primele şapte luni ale anului cu 1,3%, în timp ce luna iulie a adus o scădere de 3,1%. Producţia de energie s-a redus cu 6,5%

Autor: Roxana Rosu 14.09.2022

Producţia industrială a scăzut în primele şapte luni ale anului cu 1,3% ca serie brută faţă de perioada similară din 2021, în timp ce luna iulie a adus o scădere de 3,1%, arată datele INS.

Ajustat în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia s-a redus cu 2,2% la şapte luni şi cu 0,9% în iulie.

Faţă de iunie 2022, în iulie scăderea a fost de 1,9% ca serie brută şi de 0,3% ca serie ajustată.

Potrivit datelor INS, reducerea producţiei industriale în primele şapte luni ale anului a fost determinată de scăderea producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,5%), a industriei extractive (-4,2%) şi a industriei prelucrătoare (-0,2%).

Ajustat în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia şi furnizarea  de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a redus cu 6,3%, industria extractivă cu 4,2% şi industria prelucrătoare cu 1,3%.

În iulie, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 3,1%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,8%), industria extractivă (-2,9%) şi industria prelucrătoare (-2,5%).