Tensiunile dintre Armenia şi Azerbaidjan escaladează: 105 militari armeni au murit în confruntările cu Azerbaidjanul din ultimele două zile

Ziarul Financiar 14.09.2022

Premierul armean Nikol Pashinyan a declarat că 105 militari armeni au murit în confruntările cu Azerbaidjanul din ultimele două zile, a anunţat miercuri agenţia de presă Interfax. 

Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc pentru ultima răbufnire din Caucazul de Sud.

Într-un discurs rostit în parlamentul armean, Pashinyan a declarat că Azerbaidjanul a „stabilit controlul” asupra unor părţi din teritoriul armean ca urmare a ultimei confruntări militare, a relatat agenţia de ştiri TASS.

„Dacă spunem că Azerbaidjanul a comis o agresiune împotriva Armeniei, înseamnă că a reuşit să stabilească controlul asupra unor teritorii”, a spus el, potrivit TASS.

Armenia raportase marţi 49 de morţi, adăugând că este posibil ca numărul acestora să crească. Azerbaidjanul a raportat 50 de morţi în rândul personalului său de serviciu, potrivit Reuters.

Pashinyan a rezistat apelurilor din partea opoziţiei de a introduce legea marţială în Armenia - aşa cum a făcut ţara în urmă cu doi ani, în timpul unui război sângeros de şase săptămâni cu Azerbaidjanul pentru regiunea disputată Nagorno-Karabah - spunând că încă nu consideră că acest lucru este necesar.

Luptele care au izbucnit marţi sunt cele mai grave dintre fostele republici sovietice din 2020 încoace.