ZF IT Generation. Alexandru Iancu, manager al ecosistemului Humans.ai - soluţii pentru crearea unor identităţi digitale şi migrare la Web 3: Până acum am strâns peste 10 milioane de dolari pentru finanţarea proiectului

Autori: Ioana Nita , Alexandra Cepăreanu 15.09.2022

Humans.ai are în prezent birouri în Bucureşti, Amsterdam şi Londra şi are colaboratori în mai multe ţări.

Humans.ai, unul dintre cele mai cunoscute start-up-uri româneşti deep-tech, care dez­voltă soluţii AI pentru crearea unor identităţi di­gi­tale şi adaptarea businesurilor la era Web 3.0, a strâns peste 10 milioane de euro în cadrul a două runde de finanţare, bani care au susţinut şi susţin în continuare dez­vol­ta­rea şi lansarea pe piaţă a mai multe produse.

„Am avut o rundă de finanţare în luna septembrie a anului 2021, care a fost o rundă privată de investiţii unde am reuşit să strângem peste 9 mil. dolari, atât prin intermediul fondurilor de investiţii, cât şi investitorilor privaţi. Ulterior, am avut o rundă publică de vânzare în parteneriat cu cei de la Polkastarter, care în domeniul de cripto / blockchain sunt una din cele mai mari platforme de lansare a proiectelor, şi acolo am strâns peste 1.100.000 de dolari. Am strâns prin aceste două runde de finanţare peste 10 milioane de dolari“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation Alexandru Iancu, manager al ecosistemului Humans.ai.

Humans.ai are în prezent birouri în Bucureşti, Amsterdam şi Londra şi are co­la­boratori în mai multe ţări. De ase­menea, în cadrul companiei lucrează o echipă de peste 50 de oameni din şase - şapte ţări.

„Practic, finanţările obţinute au fost şi sunt folosite pentru dezvoltarea proiectului, ceea ce ne-a ajutat să investim în cei mai buni oameni din diverse domenii. De exemplu, echipa noastră de research pe partea de inteligenţă artificială este de primă clasă şi ne ajută să dezvoltăm aceste soluţii de inteligenţă artificială. Şi, de asemenea, ne-am axat şi pe expansiunea către alte ţări, fapt care ne ajută să atingem o piaţă cât se poate de mare de consumatori şi să putem să ţintim către mai multe locaţii.“

Humans.ai este o platformă care integrează date şi tehnologie pentru a genera modele AI unice şi a le utiliza ca API (interfaţă de programare a aplicaţiilor). Astfel, tehnologia permite dezvoltatorilor de aplicaţii să utilizeze modelele AI plătind drepturi într-un mod echitabil atât celor care oferă tehnologie, cât şi date.

„În primul rând, vrem ca aceste AI-uri pe care le aducem în stadiu de folosinţă de către oameni să fie atât de uşor de înţeles şi de utilizat încât oamenii respectivi să nu aibă nevoie de anumite cunoştinţe sau înclinări tehnice pe partea aceasta. Adică practic tot ce ar trebui într-un final ca să poţi să accesezi şi să te joci cu unul dintre AI-urile noastre ar fi să ai un calculator şi sa ştii să intri pe acest calculator. Prin acest lucru ne am propus să ajutăm oamenii să scaleze la potenţialul“, a mai spus el..

În continuare, reprezentanţii start-up-ului românesc Humans.ai au în plan lansarea pe piaţă a trei proiecte, iar unul dintre ele constă în crearea unui personaj digital, cu faţa utilizatorului şi care să preia din activităţile acestuia.

„În momentul de faţă dezvoltăm mai multe tehnologii de inteligenţă artificială în paralel, dar una dintre tehnologiile noastre de inteligenţă artificială se ocupă cu crearea unui personaj sintetic cu faţa utilizatorului. Practic, noi mapăm faţa utilizatorului, iar AI-ul învaţă şi se autoeducă în direcţia asta. Iar acest AI poate fi folosit spre exemplu într-o videoconferinţă online. Astfel, oamenii ar putea să se concentreze strict pe partea creativă şi să pună AI-urile la treabă, să lucreze pentru ei, să genereze bani şi să facă tot felul de interacţiuni.“

De asemenea, pe lângă imitarea vocii, personajul creat digital poate să înveţe rapid şi limbi străine.

„Am mapat faţa şi corpul unei fete care este model la bază şi acum ea în loc să se deplaseze dintr-un loc în altul pentru a filma, pur şi simplu le dă acces către această persoană digitală care la rândul ei ţine acest interviu şi tutoriale în locul ei. Pe lângă imitarea vocii ei avem şi potenţialul ca AI-ul să înveţe alte limbi. Practic de exemplu Sabin care este şi CEO-ul nostru a făcut acest AI cu  înregistrări de-ale lui în limba engleză, iar apoi AI-ul în engleză a învăţat singur să vorbească în română şi apoi cele două s-au învăţat una pe alta să vorbească portugheză limbă pe care Sabin o stăpâneşte absolut deloc, adică nu ştie deloc portugheză, dar AI-ul lui poate vorbi portugheza la perfecţie. Şi am verificat asta cu diverşi vorbitori nativi de portugheză şi nu face nicio greşeală“, a explicat Alexandru Iancu.

Al doilea proiect ce urmează a fi lansat pe piaţă de Humans.ai se numeşte Humans Scale şi este un accelerator ce are scopul de a ajuta companiile de inteligenţă artificială să treacă de la web 2.0 la web 3.0 prin implementarea tehnologiilor de blockchain.

„Obiectivul nostru principal este să ajutăm oamenii să scaleze. Şi scalarea se poate împărţi în două direcţii: prima dintre acestea fiind soluţiile de inteligenţă artificială pe care noi le dezvoltăm in-house, şi partea a doua este acest accelerator Humans Scale - practic acest accelerator are ca ţintă business-urile şi scalarea lor pe partea de soluţii de dezvoltare.“

Cel de-al treilea proiect la care lucrează echipa Humans.ai este reprezentat de o colecţie NFT de 10.000 de voci sintetice.

„10.000 de voci sintetice care au plecat din 50 de voci reale, cu o pondere egală între voci feminine şi masculine. Şi aceste 50 de voci au fost integrate şi prelucrate prin intermediul tehnologiilor de inteligenţă artificială şi astfel s-au lansat 10.000 de voci cu tonalităţi diferite. Fiecare voce este unică. Ele vor fi lansate prin intermediul proiectului nostru Talkens care se va lansa sub formă de colecţie de NFT-uri. Fiecare NFT va avea propria voce şi propriul ADN digital“, a adăugat Alexandru Iancu.

 

Ce a mai spus Alexandru Iancu la ZF IT Generation

Practic, trebuie să facem un material de 20-30 de minute în care persoana să vorbească astfel încât AI-ul să înveţe mişcările, tonalităţile şi tot ceea ce ţine de persoana reală. Şi apoi se dă la procesat. Această procesare durează de la câteva zile până la o săptămână. Cu cât e mai mult conţinut în primă fază, cu atât mai performant devine ulterior şi practic asta este tot. Pe viitor, odată ce lansăm platforma către public - pentru că scopul nostru este ca oricine indiferent de competenţele tehnice să poată să facă acest lucru şi să se bucure de frumuseţea tehnologiilor de inteligenţă artificială - tot ce va fi necesar va fi intrarea pe platforma noastră, îţi vei înregistra vocea timp de 20-30 de minute citind nişte texte predefinite de pe prompter - făcute în aşa fel încât să acopere toate sunetele posibile - şi odată ce faci acest lucru platforma îţi va lua atât faţa, cât şi vocea şi va începe să lucreze şi să înveţe alte limbi şi să îţi deschidă orizonturile.

Spre exemplu, am fost foarte impresionaţi de faptul că soluţiile şi inovaţiile noastre au fost primite foarte bine atât în Europa cât şi în Asia Centrală şi de Est. Şi avem parteneriate şi colaborări cu mai multe nume mari, precum Next Chymia Hong Kong care este un fond de investiţii înfiinţat de către cofondatorul Cardano - unul dintre cele mai mari proiecte blockchain şi cripto la momentul actual. Ne-am mai parteneriat cu cei de la Global Dot Com, care sunt cea mai mare companie de advertising outdoor din Europa, Booming Jobs - care este una din cele mai mari companii de recrutare din Europa.

Pe partea de soluţii dezvoltate in house mai avem un proiect ce urmează a fi lansat în curând, dar în momentul de faţă suntem în stadiul de creştere şi strângere a comunităţii. Proiectul se cheamă Talkens şi are în componenţă 10.000 de voci sintetice. Practic, este o colecţie de 10.000 de voci sintetice care au plecat din 50 de voci reale, cu o pondere egală între voci feminine şi masculine. Şi aceste 50 de voci au fost integrate şi prelucrate prin intermediul tehnologiilor de inteligenţă artificială şi astfel s-au lansat 10.000 de voci cu tonalităţi diferite.

Fiecare voce este unică. Ele vor fi lansate prin intermediul proiectului nostru Talkens care se va lansa sub formă de colecţie de NFT-uri. Fiecare NFT va avea propria voce şi propriul ADN digital. Practic cu fiecare NFT din colecţia Tokens tu, ca utilizator, vei avea acces la vocile date

Practic, avem o platformă pe care intri, îţi faci inputul în baze de text, în limba engleză şi output-ul este unul audio şi dinamic. Prin intermediul acestei colecţii creăm o nouă clasă de asseturi digitale şi anume NFT-urile dinamice.

Noi ne-am gândit la diverse utilizări ale acestei tehnologii. Spre exemplu, unul din scopurile pentru care ai vrea să foloseşti acest lucru este prin prisma materialelor promoţionale de marketing. Poţi să iei un NFT popular, pe care îl deţii, şi să lansezi diverse video-uri cu acesta, iar pe măsură ce tehnologia va avansa ele se auto educă, astfel încât să se dezvolte din ce în ce mai mult, iar pe viitor vei putea să ai ca avatar în metavers propriul NFT.