ZF Bankers 2022. Claudiu Cercel, vicepreşedinte al BRD: Este prematur să considerăm că vom începe să asistăm la o stabilizare a dobânzilor în condiţiile în care aşteptăm un posibil vârf al inflaţiei în T3

Autor: Cristina Bellu 15.09.2022

„Dobânzile standard la retail par acum să se contureze în plaja de 6-6,50%. Este posibil ca în linie cu politica monetară să mai vedem ceva creşteri, dar nu mă aştept la dobânzi cu două cifre. Nu mai mult de 7,5-8%“.

Claudiu Cercel, vicepreşedinte la BRD-SocGen, a treia bancă de pe piaţa locală după active, consideră că inflaţia şi contextul geopolitic actual se numără printre principalii factori care au influenţat şi vor continua să influenţeze nivelului dobânzilor în următoarea perioadă, în sensul creşterii acestora.

În august, inflaţia şi-a reluat creşterea, rata anuală urcând la 15,3% după ce în iulie a fost de 15%. Gazele ocupă primul loc în topul scumpirilor, cu un avans de 70,6% an/an. Combustibilii s-au scumpit cu 31,4%, iar alimentele, în medie, sunt mai scumpe cu 18%.

„Este devreme să considerăm că va începe o stabilizare a dobânzilor în condiţiile în care ne aşteptăm la un posibil vârf al inflaţiei în cel de-al treilea trimestru (T3). Departamentul nostru de research vede un vârf al inflaţiei de 16%, poate 17%, într-un context în care nu se agravează dramatic situaţia geopolitică“, a spus Claudiu Cercel în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2022, desfăşurat în perioada 11-13 iulie.