Producţia industrială scade, dar PIB-ul creşte. Cum se explică. Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM: Industria face o bună parte din PIB. Dar, în situaţia complicată de astăzi, industria a fost exclusă de la subvenţiile de stat. Este uşor să spunem: consumăm mai putin, stingem lumina ca să economisim. Dar cum?

Autor: Iulian Anghel 15.09.2022

♦ În luna iulie 2022, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a scăzut, în termeni nominali, faţă de luna iunie 2022, cu 2,4%, iar faţă de luna iulie 2021, a crescut cu 24,1%.

Producţia industrială a scăzut în primele şapte luni ale anului cu 1,3% faţă de perioada similară din 2021, în timp ce în luna iulie, faţă de iulie trecut, a adus o scădere de 3,1%, arată datele INS publicate miercuri.

Industria înseamnă o cincime din PIB în anii slabi şi 23 - 25% din PIB, în anii buni. Prin urmare evoluţia ei determină evoluţia întregii economii. În ciuda căderii industriei – nu este o cădere dramatică, dar o cădere se numeşte chiar cădere - , economia creşte. Economiştii optimişti cred că PIB-ul ar putea avansa chiar şi cu 7% în acest an, cu tot cu războiul de la graniţă, cu tot cu situaţia complicată a schimburilor comerciale la nivel mondial.