Ce putere ar avea micii investitori în oferta istorică de vânzare de acţiuni Hidroelectrica? La Romgaz s-au împrumutat chiar şi de la rude şi au pus pe masă 4,9 mld. lei, la Digi au luat şi de la bănci şi au subscris de 4,8 mld. lei. La recentele IPO ale One şi TTS micii investitori au venit cu 1,5 mld. lei, ba chiar au consumat o tranşă în 36 de secunde

Autor: Liviu Popescu 16.09.2022

♦ Un investitor care a vrut să cumpere 100 de acţiuni în timpul ofertei de listare a Romgaz a primit în final opt acţiuni ♦ În prima zi acţiunile SNG au urcat cu 15% la Bursa de Valori Bucureşti. La Digi, la 100 de acţiuni subscrise un investitor a primit cinci.

Cu subscrieri de 4,9 mi­liarde de lei în oferta Romgaz din 2013, alte circa 4,8 mld. lei la Digi în 2017, cu aproximativ 900 mil. lei la listări mai recente, pre­cum dezvoltatorul imobiliar One şi Transport Trade Services din 2021, micii investitori de la Bursa de Valori Bucureşti, deşi subestimaţi de con­sorţiile de listare, s-au dovedit a fi cum­părători de calibru.

Iar asta pentru că puterea financiară vine în numere mari.

Mai exact în ordinul a mii de persoane în contextul în care de exemplu la Romgaz circa 11.000 de investitori au participat la oferta prin care statul vindea acţiuni prin Bursa de Valori Bucureşti, ba chiar unii

şi-au deschis atunci în mod special conturi la bro­keri pentru a lua acţiuni la compania care raportase o marjă de profit de 33%. Iar cum consorţiul de interme­diere al Romgaz a alocat iniţial către retail 15% din ofertă, ulterior tranşa fiind majorată la 20%, ordinele de miliarde de lei ale micilor investito­ri, date de împrumuturi de la rude, bănci, vânzări de alte active, au făcut ca la 100 de acţiuni subscrise un investi­tor să primească doar opt.