Niculae Şerban, Grup Şerban Holding, companie care exploatează peste 12.000 de hectare: „Costurile pentru agricultura no-till sunt cu 60% mai mici decât pentru agricultura convenţională”

Autor: Florentina Niţu 16.09.2022

Conceptul no-till, care presupune lucrări minime asupra so­lului în locul lucrărilor intensive, cu care sunt obişnuiţi fermierii români din agricultura conven­ţională, şi utilizarea eficientă a resurselor, presupune costuri cu 60% mai mici decât pentru agri­cultura convenţională, susţine Niculae Şerban, fondatorul şi pre­şe­dintele consiliului de admi­nis­traţie al grupului Şerban Holding.

„În Vaslui, unde nu irig, cu tehnologia pe care o utilizez, producţia pentru culturile de vară este de peste 3 tone/hectar. Schimbând tehnologia (am trecut la no-till) am obţinut rezultate foarte bune, cu costuri foarte mici. Practic agricultură no-till de trei ani şi dacă socotim cu tot cu arendă, costurile pentru agricultura no-till sunt cu 60% mai mici decât pentru agricultura convenţională”, a spus Niculae Şerban în cadrul conferinţei România irigabilă, un proiect realizat de ZF în parteneriat cu Banca Transi­lvania. Costurile pentru însămân­ţarea unui hectar cu cereale şi însămânţarea sa sunt de 1.000 – 1.500 de euro în contextul preţurilor actuale, conform datelor ZF.