Galaţiul devine ţinta pentru cel mai mare proiect eolian din România. Investiţia de 500 mil. euro o depăşeşte ca dimensiune pe cea a cehilor de la CEZ, de 600 MW, din Dobrogea

Autor: Roxana Petrescu 16.09.2022

♦ Printre oamenii care sunt implicaţi în dezvoltarea acestui proiect-mamut, cea mai mare investiţie în eoliene anunţată până acum, se află cei care au pus pe picioare parcul eolian de 600 MW al cehilor de la CEZ ♦ Finalizat în 2012, proiectul CEZ este şi acum cea mai mare investiţie verde din România, dar are în acest moment un competitor pe măsură.

Compania de proiect Hoopeks Internatio­nal a obţinut la finalul lunii trecute avizul teh­nic pentru racordarea la reţea a unui proiect eolian de 629 MW în Galaţi, arată datele pu­blice ale Transelectrica, operatorul sistemu­lui naţional de transport al energiei. Acesta este cel mai mare parc eolian avizat până în acest mo­ment şi dacă se va realiza va fi cea mai mare investiţie de profil din România.

În acest moment, cel mai mare parc eolian local este Fântânele-Cogealac, cu o capacitate de 600 MW, dar care este împărţită în două proiecte gestionate de companii diferite. Parcul Fân­tânele-Cogealac este o investiţie de 1 miliard de euro realizată de cehii de la CEZ în peri­oada 2010-2012. Ţinând cont de scăderea cos­tului echipamentelor, investiţia din Galaţi re­cent avizată s-ar putea ridica la circa 500 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.