CEO-ul Binance, Changpeng Zhao, cel mai bogat om din industria crypto, la Bucureşti: România este o piaţă foarte importantă pentru noi şi vrem să ne creştem investiţiile aici. Pasul următor este ca ţara să aibă reglementări clare în domeniu

Autor: Eduard Ivanovici 19.09.2022

Changpeng Zhao, CEO-ul în vârstă de 45 de ani al Binance, cea mai mare platformă de tranzacţionare de criptomonede la nivel mondial, a declarat în cadrul unei conferinţe de prese de astăzi că grupul pe care îl conduce plănuieşte să îşi crească prezenţa în România, detaliind totodată pe fondul importanţei proceselor de reglementare din industrie.

„România este o piaţă foarte importantă. Vrem să ne creştem prezenţa aici, având mai mulţi oameni şi ingineri străini. Vrem să ne majorăm investiţiile şi, de asemenea, să lucrăm mai mult la partea de educaţie. Am avut o întâlnire cu oficialii din Guvern, cărora le-am oferit sprijin în procesul de reglementare a pieţei crypto”, a spus Changpeng Zhao astăzi, la Bucureşti.

CEO-ul este cel mai bogat om din industria criptomonedelor, cu o avere estimată de Bloomberg Billionaires Index la 34,6 miliarde de dolari, în scădere cu 61,2 miliarde de dolari de la începutul anului. Conform indicelui Bloomberg, antreprenorul canadian (de origine chineză) este al treizecilea cel mai bogat om din lume, publicaţia americană neluând în calcul deţinerile în criptomonede ale omului de afaceri.

Miliardarul a participat astăzi la o întâlnire cu mai mulţi oficiali din cadrul Guvernului, inclusiv Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, şi a dezbătut „aspecte legate de dezvoltarea unor segmente precum blockchain, digitalizarea şi educaţia financiară”, compania lansând recent în acest sens platforma Binance Academy.

„Pasul următor este ca România să aibă reglementări clare în domeniu, încadrându-se în normele europene şi globale. Chiar dacă este la început, adopţia criptomonedelor începe să prindă avânt în ceea ce priveşte numărul de utilizatori şi produse. Aşadar, procesele propriu-zise de adopţie nu pot fi ignorate şi trebuie reglementate legal.”

Unii analişti privesc piaţa crypto cu tot mai mult scepticism, având în vedere că Bitcoin – cea mai valoroasă criptomonedă din lume – a scăzut recent la sub 19.000 de dolari, de la aproape 70.000 de dolari în toamna anului trecut, declin resimţit şi în rândul celorlalte monede digitale majore.

De altfel, piaţa a fost afectată anul acesta de prăbuşirea unor mari proiecte crypto, cât şi de temerile privind contextul geopolitic, ritmul galopant al inflaţiei şi, implicit, de reticenţa privind activele de risc, printre care se găsesc şi acţiunile tech din SUA, extrem de populare în timpul pandemiei de coronavirus.

„Reglementarea va îmbunătăţi industria crypto, însă nu va reuşi să umple un vid. Trebuie să lucrăm la educaţie şi transparenţă şi să fim în stare să le oferim utilizatorilor cât mai multe opţiuni, nu numai un stablecoin”, adaugă Changpeng Zhao.

Binance a avut venituri de 20 de miliarde de dolari anul trecut. Platforma de trading înregistrează zilnic tranzacţii spot de circa 14 miliarde de dolari şi volume de 50 de miliarde de dolari în instrumente financiare derivate.