Ungaria: criza energiei şi inflaţia forţează hoteluri, restaurante, o oţelărie şi spa-uri să-şi tragă obloanele

Autor: Catalina Apostoiu 19.09.2022

Hotelurile din Ungaria întâm­pină dificultăţi majore în condiţiile în care inflaţia continuă să crească, relatează Daily News Hungary.

Preţurile uriaşe ale utilităţilor le-ar putea forţa pe multe dintre acestea să se închidă. Acestora le este imposibil să transfere toate costurile suplimen­ta­re către oaspeţi, spun reprezentanţii Asociaţiei Hotelurilor şi Restauran­telor din Ungaria (MSZESZ).

Asociaţia a anunţat că multe hoteluri se vor închide temporar, astfel de închideri putând fi aşteptate din octombrie sau ianuarie până în aprilie-mai.

Principala problemă este că va­loarea aproximativă a facturilor din perioada de iarnă este o necunos­cu­tă. Astfel, multe hoteluri aleg să se închidă pe această perioadă. Pro­blema este complicată de inflaţie, în condiţiile în care majorările salariale au fost necesare.

Scumpirea energiei loveşte puternic în întregul sector HoReCa al Ungariei, restaurante, cafenele, pizzerii şi puburi confruntându-se cu probleme similare.

Industria de catering este de a­cord că nu există aproape nicio solu­ţie. Nu numai preţurile energiei sunt în creştere, ci şi cele ale alimentelor. Laszlo Kovacz, preşedinte al Asocia­ţiei Ungare a Industriei Hospitalită­ţii, crede că numărul localurilor care se vor închide din cauza scumpirii e­nergiei îl va depăşi pe cel al localu­rilor închise în pandemie.

Oţelăria Dunaffer, una dintre cele mai mari companii industriale ale Un­gariei, a fost de asemenea forţată să-şi închidă producţia, potrivit Euractiv.

Compania întâmpină dificultăţi de multă vreme. Pandemia, urmată de războiul din Ucraina şi mai apoi criza energiei au adus „Dunaferr într-o situaţie cu care grupul nu se mai poate lupta singur“, au anunţat oficialii companiei, cerând intervenţia statului.

Şi spa-urile din Ungaria se închid din cauza crizei energetice.

Din cauza costurilor peste aşteptări, spa-ul Jaszapati Strandfurdo, deschis de obicei pe perioada iernii graţie apei sale termale, se va închide probabil din octombrie până cel puţin în luna mai a anului viitor, notează Daily News Hungary.

Până la jumătate din spa-urile Ungariei s-ar putea închide din toamnă până în prima jumătate a anului viitor, a anunţat recent preşedintele asociaţiei din sector, Zoltan Kantas.

Şi totuşi, în pofida veştilor îngrijorătoare din întreaga ţară, Budapesta nu-şi va închide niciuna dintre spa-uri. Lipsa turiştilor ruşi înseamnă un deficit de aproximativ 15%, iar preţurile energiei sunt foarte ridicate, însă închiderile nu sunt necesare.