Cum să locuieşti mai bine. Refugii în sezonul rece. Cum amenajezi o grădină de iarnă acasă?

Autor: Alina-Elena Vasiliu 20.09.2022

Acum că toamna şi-a făcut deja intrarea, iar sezonul rece nu este departe, cei norocoşi să aibă o curte la dispoziţie o pot valorifica ame­najându-şi un refugiu verde. Foişoarele sau serele sunt exemplul perfect în acest sens.

„Serele moderne sau aşa-zisele grădini de iarnă se pot transforma, în sezonul rece, într-o zonă minunată de relaxare sau chiar într-un office garden. Soluţiile pentru sere variază de la structuri fără barieră termică până la structuri din sticlă cu un nivel ridicat de izolare, care completează şi se integrează perfect cu aspectul casei, prin diferite variante de design. Compatibile cu ferestre, uşi şi sisteme glisante deopotrivă, serele sunt extensia perfectă a spaţiului de locuit, unde vă puteţi bucura de natură pe tot parcursul anului“, spune Daniel Popa, country manager al companiei Reynaers Aluminium România.

Sera sau grădina de iarnă se pot transforma într-un loc perfect pentru încărcat bateriile în natură, indiferent de anotimp.

Recent, conceptul de garden office s-a conturat tot mai mult atât pe plan global, cât şi la nivel local. Este practic vorba de o extensie a locuinţelor la sol, un spaţiu care poate fi gazda perfectă pentru un birou în grădină sau, cel puţin, la graniţa cu ea.

Deşi această soluţie exista de mai mult timp, abia în ultima perioadă ea a devenit mai căutată, impulsionată de noile condiţii de viaţă impuse de pandemie.

Clima din România face ca, pentru a avea un spaţiu dedicat activităţii de tip office în grădină, să fie nevoie de caracteristicile specifice oricărui alt spaţiu construit: iarna trebuie închis şi încălzit, vara trebuie să fie acoperit şi/sau umbrit, astfel încât atmosfera să fie adecvată pentru concentrare şi productivitate.