Topul băncilor care au luat cei mai mulţi bani din IMM Invest la final de S1/2022 pentru creditarea firmelor cu garanţia statului. Cinci bănci au luat aproape 70% din granţii

Autor: Claudia Medrega 21.09.2022

♦ În S1/2022 au fost încheiate 9.524 de contracte IMM Invest, cu o valoare a garanţiilor de 5,5 mld. lei care au susţinut finanţări de peste 6,7 mld. lei, conform datelor FNGCIMM ♦ Conform ultimului studiu al ARB, în 2021 au fost în sold 60 mld. lei credite corporate noi, dintre care 30 mld. lei sunt garantate de FNGCIMM, ceea ce înseamnă că jumătate dintre creditele din 2021 sunt garantate de Fondul Naţional de Garantare, după cum a spus recent Dumitru Nancu, şeful FNGCIMM ♦ Bilanţul celor doi ani de implementare a IMM Invest înregistrează 60.000 de garanţii acordate, în valoare de 33 mld. lei, care au susţinut credite de 40 mld. lei, potrivit FNGCIMM ♦ Noul program IMM Invest Plus a fost lansat în august 2022 şi va rămâne deschis până în 31 decembrie 2022.

Perspectiva creditării cu riscuri mici, prin programe guverna­mentale, garantate de stat, a atras ca un magnet în ultimii ani multe bănci care activează pe piaţa locală, băncile mari fiind de exemplu pe poziţiile fruntaşe în topul plafoanelor de garantare alocate în cadrul programului guvernamental IMM Invest.

Unul dintre factorii importanţi care au impulsionat creditarea pentru firme a fost continuarea programului guvernamental IMM Invest, prin care statul român, prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a garantat un procent important din valoarea creditelor acordate pentru finanţarea IMM-urilor, în funcţie de tipul companiei. IMM Invest România a fost principalul program guvernamental lansat încă de la debutul pandemiei COVID 19, în data de 24 aprilie 2020, fiind dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii pentru a le asigura accesul la credite bancare cu garanţii de stat şi costuri de finanţare subvenţionate. IMM Invest a devenit cea mai importantă sursă de finanţare pentru IMM-uri, ajutând la bancarizarea IMM-urilor, după cum au spus oficialii FNGCIMM.