Şapte modificări fiscale şi legislative cu impact asupra veniturilor în muncă care vor fi aplicate din 2023

Autor: Adelina Mihai 24.09.2022

ZF a centralizat şapte dintre cele mai importante modificări care vor fi aplicate de anul viitor, într-o perioadă în care antreprenorii, managerii, dar şi freelancerii îşi fac planurile de business pentru 2023.

Obligaţia de a angaja cel puţin o persoană pentru a menţine facilităţile aduse de statutul de microîntre­prindere, creşterea salariului minim pe economie, scăderea plafonului pentru norma de venit în cazul persoanelor fizice autorizate sunt doar o parte dintre modificările fiscale şi legislative cu impact asupra veniturilor din muncă aplicabile din 2023.

Astfel, o microîntreprindere poate beneficia de facili­tatea de plată a impozitului pe veniturile micro­întreprin­derilor de 1% doar dacă are cel puţin un salariat din 2023, potrivit unei modificări aduse de Ordonanţa 16/2022. „Această măsură, care a mai fost valabilă când au apărut microîntreprinderile, vine să restabilească o regulă, aceea că impozitarea muncii este impozitarea muncii, iar impozitarea capitalului e diferită. Din păcate, tot abuzul (folosirea microîntreprinderilor în locul contractelor de muncă) a dus la această măsură“, a explicat Robert Şova, preşedintele CECCAR - Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.

O altă măsură care va influenţa bugetele companiilor este creşterea salariului minim. Astfel, salariul minim pe economie ar putea creşte cu 18% din 2023, de la 2.550 de lei brut în prezent la 3.000 de lei brut pe lună din ianuarie 2023, potrivit unei propuneri înaintate de PSD.