ZF Private Health. Mihai Pavel, fondatorul centrului Routine Med din Tulcea: Avem maşini dedicate care merg zilnic la Constanţa să ia medici şi să îi aducă la consultaţie

Autor: Mirabela Tiron 23.09.2022

Centrul a fost fondat în 2010 şi asigură spitalizare de zi dar şi continuă pe recuperare medicală Este nevoie de mai mulţi medici în Tulcea, dar medicii se înghesuie în centrele universitare, nu în oraşele mici.

Găsirea de medici specialişti este cea mai mare provocare, colaborăm cu 40 de medici care vin din Constanţa, Galaţi chiar şi din Piteşti şi Iaşi au venit, spune Mihai Pavel, fondatorul centrului medical Routine Med din Tulcea.

„Am maşină care face zilnic două curse de Constanţa, se duce să ia me­dicul, medicul vine la noi la Tulcea şi consultă pacienţii care au făcut pro­gramare iar apoi maşina îl duce îna­poi. Am maşini dedicate pentru aşa ceva. Tulcea este un oraş vitregit la capitolul medici, de la medicina de familie până la medicii specialişti, este mare deficit. Este nevoie de mai mulţi medici în zonă, dar toată lumea se înghesuie în centrele universitare, nu în oraşele mici“, a spus Mihai Pavel, fondatorul centrului Routine Med,în cadrul emisiunii ZF Private Health, realizată de ZF cu Banca Transilvania şi Regina Maria. Cen­trul a fost în­fiinţat în 2010, oferă 22 de specialităţi medicale, pe spitali­zare continuă are 24 de paturi iar cea de zi are 14 paturi.

„Este loc de dezvoltare şi într-un oraş mai mic. Nu este vreo specialitate la care să nu faci bani, doar să ştie medicul meserie şi să fie îndreptat către pacienţi“. El mai sune că înainte să intre în businessul medical a lucrat timp de trei ani ca manager la o com­panie din sănătate.

„Sunt economist de profesie, dar mi-a plăcut acest domeniu. Am început cu un laborator de analize fondat în Sulina, în Delta Dunării, înţelegând că nu au acces la servicii medicale. Adresabilitatea nu a fost atât de mare, aşa am migrat spre municipiu, am deschis un punct de recoltare, ulterior am adăugat lângă punctul de recoltare un cabinet de medicină internă şi apoi am făcut un laborator în Tulcea. Avem peste 40 de medici cu care colaborăm, vin din diferite oraşe, Galaţi, IaşI, Constanţa şi chiar din Piteşti am avut. Vin pe baza de programări, dar uneori sunt 20 de programări iar când vine medicul mai rămân cinci, asta ar fi una din provocări“.

Centrul operează 24 de paturi pe spitalizare continuă pentru recuperare medicală şi 14 paturi pe spitalizare de zi, dar şi servicii pe medicină internă, diabet şi cardiologie.

„Urmează să cumpăr aparate pe imagistică medicală, avem buget de 500.000 de euro. Am avut în plan chiar un spital pe recuperare medicală, dar investiţia în sine era de 12 mil. euro şi nu cred că piaţa din Tulcea poate să asigure veniturile, de la bancă pot să împrumut dar să susţin un spital ar fi foarte greu“.

Cifra de afaceri a centrului se ridică la 3 milioane de euro, potrivit lui. „În pandemie făceam teste Covid şI aveam 5 milioane de euro cifră de afaceri. Înainte era cererea mai mare pe laborator şI ginecologie, acolo pe cardiologie, pneumologie cu Covid.

5% din venituri sunt generate de biletele de trimitere, cum medicii vin din alte orapşe la noi ajung doar pentru programări la care pacienţii plătesc“

El mai spune că a deschis puncte de recoltare pentru analize medicale în toate oraşele din judeţ, mai mult chiar a încercat să ajute comunităţile din localităţile mici cu cabinete de medicină de familie.

„Conceptul a fost să avem un business integrat, cu laborator şi servicii medicale“.