Senatorii au aprobat un amendament care prevede majorarea indemnizaţiilor demnitarilor. Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Autor: Gabriel Pecheanu 21.09.2022

Senatul a aprobat un amendament care prevede majorarea indemnizaţiilor demnitarilor. Amendamentul a fost formulat de senatorii UDMR Turos Lorand şi Fejer Laszlo Odon.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2022 pentru completarea art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost aprobat cu 91 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” şi patru abţineri.

Senatul a fost primă cameră sesizată.

Proiectul a fost amendat în comisiile de specialitate, astfel că, prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (4), începând cu data de 1 noiembrie 2022, cuantumul brut al indemnizaţiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice prevăzut în Anexa IX la Legea cadru 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte prin înmulţirea coeficientului prevăzut la Legea cadru 153/2017 cu salariul minim pentru anul 2021.

Amendamentul a fost propus de senatorii UDMR Turos Lorand şi Fejer Laszlo Odon.

Ştefan Radu Oprea, liderul senatorilor social-democraţi, a anunţat în plen că grupul PSD votează proiectul cu amendamente, pentru a fi constituţional.

„Propunerea PSD în Guvernul României va fi ca din Anexa 9 să fie supus acestei reglementări doar punctul C” a spus Oprea, care s-a referit la indemnizaţiile preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene, precum şi la primari şi viceprimari.

Proiectul urmează să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.