Pentru prima dată în istorie, dolarul a sărit peste pragul de 5 lei, BNR afişând un curs de 5,01 lei/dolar. Cursul lei/euro a coborât uşor, la 4,941 lei/euro

Autor: Roxana Rosu 22.09.2022

Moneda americană a sărit joi peste pragul de 5 lei, BNR afişând un curs de 5,01 lei/dolar, cu 0.68 % peste nivelul de miercuri, în timp ce euro s-a depreciat uşor, cursul coborând la 4,941 lei/euro.

De la începutul anului, dolarul s-a apreciat cu 14% faţă de leu. Moneda americană era cotată pe 3 ianuarie la 4,37 lei.

Creşterea dolarului a fost vizibilă încă de dimineaţă, când cursul a trecut de 5 lei pe piaţa interbancară, după ce pe pe pieţele internaţionale moneda americană a atins un nou maxim al ultimelor două decenii. 

Evoluţia dolarului a fost determinată de aşteptările investitorilor privind perspectivele agresive ale Rezervei Federale americane de majoare a ratele dobânzilor.

Rezerva Federală a majorat miercuri cu 75 de puncte procentuale rata dobânzii, pentru a treia oară consecutiv, la un interval cuprins între 3% şi 3,25%. Potrivit celor mai recente estimări, FED va majora dobânda la 4,4% până la finele anului şi la 4,6% în 2023, pentru a tempera inflaţia din SUA. Scăderi ale ratei nu sunt aşteptate până în 2024. 

Moneda americană era cotată joi la prânz la 1,012 euro.

Luna august adusese o surprinzătoare apreciere a leului în faţa euro, cursul coborând sub 4,9 lei/euro şi îndreptându-se chiar spre 4,8 lei/euro, nivel despre care unii analişti au spus că nu este susţinut de fundamentele economiei, având în vedere deficitele mari, de cont curent şi bugetar.