ZF IT Generation. Andrei Munteanu, CEO şi cofondator al Cowork Timişoara: Avem un ecosistem de start-up-uri tech diversificat. Ne dorim ca peste cinci ani să avem primul „unicorn“ care să pună Timişoara pe hartă

Autor: Alexandra Cepăreanu 23.09.2022

„Vrem ca acest spaţiu de coworking să devină hubul principal pentru ecosistemul de start-up-uri tech din Timişoara.“

Start-up-urile sau freelancerii tech din Timişoara îşi pot dezvolta potenţialul şi pot intra în contact cu diverşi actori şi profesionişti din domeniul tehnologiei în cadrul noului spaţiu de coworking dedicat companiilor IT deschis recent de Cowork Timişoara împreună cu BCR.

„Ne aşteptăm la o creştere a comunităţii, ne aşteptăm ca ecosistemul de start-up-uri din Timişoara să înflorească şi mai mult şi ne aşteptăm ca acest spaţiu de coworking să devină hubul principal pentru ecosistemul de start-up-uri din Timişoara. Îmi doresc ca în următorii cinci ani să avem primul «unicorn» care să pună Timişoara pe hartă“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation Andrei Munteanu, CEO şi cofondator al Cowork Timişoara, care şi-a început activitatea în 2017, când a deschis primul spaţiu de coworking.

El a explicat că noul spaţiu de coworking dezvoltat la Timişoara a fost gândit ca un loc de întâlnire şi colaborare, dedicat comunităţii de antreprenori şi specialişti din domeniul tehnologiei.

„Avem acceleratoare, programe educaţionale pentru a susţine start-up-urile, iar odată ce au toate aceste facilităţile într-un singur loc, ideea este să ne asigurăm că îi punem

într-un spaţiu sigur pentru ca ei să se dezvolte din ce în ce mai mult şi să le oferim acel sprijin de care au nevoie în ceea ce priveşte mentoratul, în ceea ce priveşte resursele, astfel încât să ajungă la următorul nivel. Deci, indiferent de nevoi, în ceea ce priveşte resursele, cunoştinţele, accesul la oameni care au diverse expertize, le vom facilita asta.“

„Desigur, acest lucru îl putem face atât cu unii dintre partenerii pe care îi avem, cum ar fi BCR, Orange, Amazon, dacă au nevoie de dispozitive, dacă au nevoie de reţea. Acest hub aduce totul sub un singur acoperiş, ca antreprenorii să îşi poată dezvolta businessurile“, a adăugat Andrei Munteanu.

De asemenea, Thomas Kolarik, COO al BCR, a spus că astfel de spaţii de lucru facilitează interacţiunea între specialiştii şi profesioniştii din domeniul IT cu micii antreprenori sau persoane care se află la început de drum, care au diverse idei de business ce se pot concretiza în cadrul spaţiului de coworking.

„Noi deţinem încă multe spaţii de birouri, pe de altă parte este nevoie de automatizare şi digitalizare. Deci ce facem cu aceste spaţii? Le putem închiria, le putem vinde sau putem face ceva cu impact, care să merite. Şi cred că ceea ce facem aici are valoare, cred că este o bază foarte bună pentru tinerii care sunt la început de drum cu start-up-urile lor sau cu ideile de business să vină aici, unde găsesc oameni cu experienţă care îi pot ghida“, a spus Thomas Kolarik.

El consideră că Timişoara este interesantă din perspectiva industriei tech şi poate fi un model de urmat pentru antreprenorii şi profesioniştii din Bucureşti.

În prezent, Cowork Timişoara numără 48 de spaţii de lucru şi un spaţiu pentru evenimente care poate găzdui până la 100 de persoane, pe care vrea să îl transforme într-un spatiu central pentru tehnologie şi inovaţie.

„Avem 48 de spaţii de lucru, avem un spaţiu pentru evenimente care poate găzdui până la 100 de persoane, din care  vrem să facem un spaţiu central pentru tehnologie şi inovaţie – spaţiul se află la 10 minute de mers pe jos de centrul oraşului. Suntem aproape de toate punctele de reper majore din Timişoara şi avem acces uşor la tot ce avem nevoie.“