Ministerul Finanţelor listează la Bursă o nouă emisiune de titluri Fidelis, după ce a atras de la investitori 1 miliard de lei

Autor: Cristina Bellu 23.09.2022

Ministerul Finanţelor (MF) a atras 423,1 mil. lei şi, respectiv, 120,6 mil. euro, (valori însumând puţin peste 1 mld. lei – 206,6 mil. euro) prin a noua ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (Fidelis) derulată în ultimii trei ani prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Astfel, valoarea celor nouă runde de finanţare derulate în ultimii trei ani la BVB de către Ministerul Finanţelor a depăşit 13,5 mld. lei (2,7 mld. euro). Titlurile de stat au început a fi tranzacţionate de ieri, 22 septembrie. „A IX-a ofertă de titluri de stat Fidelis, încheiată în 16 septembrie, a oferit investitorilor persoane fizice o alternativă complementară altor investiţii în instrumente cu venit fix. Ofertele primare periodice în cadrul Programului Fidelis sunt bine primite atât de către investitorii care au mai accesat aceste instrumente, dar atrage şi participanţi noi cu fiecare emisiune lansată. Alături de diversificarea instrumentelor existente pe piaţa de capital, asigurăm prin acest Program o parte din resursele financiare pentru acoperirea necesarului de finanţare al statului roman pentru anul în curs“, a declarat Adrian Câciu, ministrul finanţelor.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager şi Intermediar) şi Banca Transilvania (Grup de Distribuţie), precum şi Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate şi prin 9 participanţi eligibili. „Contextul macroeconomic, geopolitic şi de piaţă incert îndeamnă investitorii să avanseze cu diversificarea portofoliilor şi să acceseze alternative viabile de economisire. Acest trend se observă prin succesul susţinut al emisiunilor Fidelis, care arată în acelaşi timp şi că disponibilităţile se diminuează, iar competiţia este mai acerbă între titlurile de stat destinate populaţiei şi depozitele bancare sau acţiunile listate. Considerăm că principala preocupare din piaţă în perioada curentă este să conserve capitalul, iar pentru asta programul Fidelis este o opţiune atrăgătoare”, a spus Daniela Secară, Directorul General al BT Capital Partners.

„Ultima emisiune de titluri de stat din Programul Fidelis a arătat din nou că astfel de instrumente financiare, cu un grad de risc relativ scăzut şi randamente atractive, sunt în continuare de interes pentru investitorii de retail care urmăresc diversificarea şi optimizarea portofoliilor, mai ales într-un context geopolitic şi economic volatil”, a declarat Nicoleta Ruxandescu, Director Unitatea de Investiţii şi Pieţe de Capital din cadrul Alpha Bank România.

„Ne bucurăm să vedem că titlurile de stat au devenit în ultimii ani o constantă în viaţa financiară a clienţilor noştri. Consecvenţa cu care Ministerul de Finanţe continuă să emită trimestrial în cadrul programului Fidelis este de foarte mare ajutor pentru consolidarea unei culturi investiţionale în rândul persoanelor fizice. Această consecvenţă se pliază foarte bine pe obiectivele BCR care urmăresc creşterea nivelului de educaţie şi inteligenţă financiară în România”, a menţionat Valentin Popovici, Director Executiv Pieţe Financiare BCR.

În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 1 – 19 septembrie, românii au plasat peste 7.100 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturitate de 3 ani şi două emisiuni în euro, cu scadenţă la unul şi, respectiv, doi ani.

 „Vedem că numărul de investitori din piaţa locală de capital, este în continuare în creştere, ajungând la peste 117.000 la jumătatea acestui an, şi ne dorim să le oferim tuturor o gamă cât mai amplă de instrumente pentru a-şi putea administra portofoliile cât mai eficient şi, totodată, pentru a face cât mai facil procesul investiţional, de la deschiderea de cont până la plata impozitelor. Fiecare IPO pentru titluri de stat Fidelis s-a încheiat cu succes, ceea ce demonstrează că piaţa de capital este un canal viabil de finanţare atât pentru companiile antreprenoriale, cât şi pentru stat, şi investitorii pot disloca sume importante de bani atunci când identifică oportunităţi de investiţii. Suntem convinşi că investitorii vor fi şi mai interesaţi în IPO-uri precum cele pe care intenţionează să le deruleze Fondul Proprietatea la Hidroelectrica şi Salrom, ceea ce va atrage sume şi mai mari în astfel de oferte. Piaţa de capital din România s-a poziţionat foarte bine în acest an raportat la alte pieţe din regiune. Avem deja 13 companii în indicii FTSE Russell, indicele BET-TR este singurul indice din regiune pe verde după primele 8 luni ale acestui an. Specificul companiilor listate şi următoarele IPO-uri anunţate se alătură cumulului de factori care fac România mai vizibilă pe radarele investitorilor internaţionali”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti.