#superstories. Pariul ZF pe viitorii campioni: Aissia Presicariu are 14 ani şi este din Fălticeni, legitimată la clubul ACS Nada Florilor Fălticeni. Este multiplă campioană naţională de juniori, tineret şi seniori în probele 50, 100 şi 200 m spate

Ziarul Financiar 23.09.2022

În anul competiţional 2022 a reuşit să doboare 11 recorduri naţionale în probele 50, 100 şi 200 m spate la categoriile de vârstă 14 şi 15 ani. În perioada 05-10 iulie la Otopeni  a participat la Campionatul European de Juniori, unde s-a clasat pe locul 6 în finala probei de 200 m spate. În perioada 24 -30 iulie a participat la Festivalul Olimpic al Tineretului European în Slovacia, la Banska Bystrica, unde a reuşit să obţină două medalii de argint la individual în probele 100 m spate şi 200 m spate şi alte două medalii în probele de ştafetă, una de argint în proba 4x100 mixt combinat şi bronz în proba 4x100 mixt feminin În perioada 30 august- 5 septembrie a participat la Campionatul Mondial de Juniori din Peru/Lima. La această competiţie a reuşit calificarea în finala probei de 100 m spate, unde a reuşit să obţină locul 5, înregistrând şi un nou record naţional la categoria fete 14 ani. Este pregătită de antrenorii Luis Lăcătuş şi Andrei Pinticanu.

 1. La ce vârstă te-ai apucat de acest sport?

 La vârsta de 7 ani şi jumătate.

 2. Cum ai descoperit acest sport?

Înainte făceam tenis şi după un concurs am fost la pizza cu mama, nişte verişori şi sora tatălui meu. Acolo era un bazin de înot şi am fost cu mătuşa mea să-l vedem şi până la urmă ne-am înscris toţi la înot.

3. Cine te-a încurajat să mergi în această direcţie?

Chiar din prima oră de iniţiere, domnii antrenori i-au spus mamei că vor să mă ia mai departe.

 4. Cum arată o zi din viaţa ta de sportiv?

Foarte încărcată. Ma trezesc dimineaţa la 5, iar la 5:30 sunt la bazin până la 7:30, mănânc în maşină şi merg la şcoală. În pauza de la 13 mănânc, iar la 14 merg la al doilea antrenament la înot, care este de la 14:30 la 17. În jurul orei 18 ajung acasă, mănânc, fac teme şi la ora 21:30 mă culc.

 5. Cât de dificil a fost parcursul tău în acest sport?

Foarte multă muncă şi sacrificii.

 6. Care sunt obiectivele tale?

Obiectivele mele sunt ca la fiecare concurs să scot cel mai bun timp al meu şi să particip la cât mai multe campionate europene, mondiale şi să ajung la Jocurile Olimpice.

 7. Ţi-ai propus să obţii o medalie?

Desigur. Îmi doresc să fiu campioană europeană, mondială şi olimpică.

 8. Ce calităţi crezi că trebuie să aibă un sportiv pentru a ajunge la performanţă?

Voinţă, perseverenţă, dedicare.