Afacerile producătorului de textile Tanex au crescut cu 7% în 2021, ajungând la 64 mil. lei

Autor: Laurentiu Cotu 23.09.2022

Producătorul de textile Tanex, ce are două fabrici de textile, una în Bucureşti şi o alta în Vălenii de Munte, judeţul Prahova, a raportat pentru 2021 o cifră de afaceri de 64 mil. lei (13 mil. euro), în creştere cu 7% faţă de anul anterior, conform calculelor ZF pe baza datelor existente pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Tanex a avut în 2021 un profit net de peste 697.000 de lei (142.000 de euro), mai mult cu 17% faţă de anul precedent, potrivit datelor publice. Compania a ajuns anul trecut la un număr mediu de 392 de angajaţi, cu 45 de oameni mai mult faţă de 2020. Tanex este un producător de textile care lucrează cu branduri internaţionale poziţionate pe segmentul mediu şi premium, conform celor mai recente date ZF. În contextul pandemiei de COVID-19 însă, compania şi-a diversificat gama de produse, realizând chiar şi echipamente medicale de protecţie pentru piaţa internă şi export. 

Producătorul realizează atât haine pentru bărbaţi, cât şi pentru femei şi copii (jachete, paltoane, pantaloni, fuste, cămăşi, rochii, pulovere). Compania a fost înfiinţată în 1999, an în care a pornit la drum cu 20 de angajaţi. Doi ani mai târziu au fost realizate primele investiţii în propria hală de producţie, ce măsura 4.500 mp, suprafaţă ce includea atât zona de fabricare, cât şi pe cea de depozitare. Apoi, odată cu câştigarea de noi clienţi, compania continuă dezvoltarea cu o nouă hală de producţie şi cu dezvoltarea celei existente. În prezent firma Tanex produce atât la Bucureşti, unde este şi sediul companiei, cât şi la Vălenii de Munte, în judeţul Prahova, la circa 100 de kilometri de Capitală.

România a fost încă dinainte de anii Õ90 un nume mare în producţia de haine şi pantofi, însă a pierdut teren în favoarea Asiei care era şi este mult mai ieftină. În plus, pentru că salariile în industria de profil erau mici (apropiate de minimul pe economie), forţa de muncă se muta către alte industrii. Aceasta este situaţia şi în prezent. Totuşi, pandemia a ilustrat importanţa unui lanţ scurt de producţie, astfel că producţia ar putea reveni în Europa.