Polonia: colapsul sectorului rezidenţial se adânceşte

Autor: Catalina Apostoiu 22.09.2022

Chiar şi în perioadele de lockdown, dezvoltatorii din Polonia construiau mai multe apartamente decât în prezent. Reducerea ofertei este rezultatul unui declin al cererii datorat creditării limitate, dar şi dorinţei de menţinere a marjelor, scrie Warsaw Voice.

În urma scăderii continue a ce­rerii de credite ipotecare şi a decli­nului vânzărilor de locuinţe, dezvol­tatorii din Polonia şi-au redus dra­matic investiţiile.

Potrivit datelor biroului central de statistică al ţării (GUS), în august companiile au început lucrări de construire a doar 5.200 de unităţi, cu 63% mai puţine în termeni anuali şi în scădere cu 38% faţă de luna iulie.

Datele arată că toate cele trei motoare de creştere ale pieţei suferă: producţia este în scădere în cele mai mari şase zone metropolitane şi în oră­şelele şi centrele mai mici respon­sabile pentru boomul din ultimii ani.  „Dezvoltatorii se mişcă rapid în sen­sul reechilibrării pieţei şi reducerii riscurilor legate de investiţii, suspen­dând lucrările noi de construcţii la scară masivă. Drept urmare, oferta pe o perioadă scurtă de timp poate atinge minime istorice, cu toate con­secinţele negative“, arată Jaroslaw Jedrzynski, expert în cadrul por­talului imobiliar Rynekpierwotny.pl.

Sectorul rezidenţial are un im­pact major asupra altor segmente ale economiei. Datele GUS pe august anunţă o adâncire a crizei, poate până la o recesiune în toată regula, adaugă expertul.

Declinul producţiei de locuinţe era aşteptat, iar scăderea anuală ar putea atinge 40%. Cu o cerere atât de mică, numai o reducere a ofertei îi poate ajuta pe dezvoltatori să men­ţină preţurile de tranzacţionare a locuinţelor.

Cumpărătorii instituţionali ar fi trebuit să constituie o alternativă pentru dezvoltatori, însă fondurile aşteaptă o scădere a preţurilor locuinţelor.

Mai multe detalii pe www.zf.ro

Dacă producţia din august se va menţine în lunile următoare, bilanţul pe 2022 s-ar închide cu aproximativ 110.000 de unităţi în dezvoltări înce­pute, iar în 2023 numărul acestora s-ar ridica la 62.000.

În cele mai mari şapte oraşe ale ţării, dezvoltatorii au vândut 22.800 de apartamente în primele opt luni ale anului, cu 37% mai puţine faţă de perioada similară a anului trecut.

Doar în august, aceştia au vândut mai puţin de 2.500 de unităţi, reprezentând un declin anual de până la 45%.