Analiză. Mihai Păduroiu, One United Properties: Ajungem la 190.000 mp de birouri şi comercial până la final de an. Fosta hală Ford devine în 2 ani One Gallery

Autor: Bogdan Alecu 26.09.2022

Portofoliul de birouri al One United ajunge în 2022 la 148.000 mp la care se vor adăuga şi spaţiile de retail. Lucrările la fosta uzină Ford din Floreasca au demarat şi în doi ani va găzdui One Gallery - spaţiu de retail cu magazine de lux şi restaurante cu terase mari.

One United accelerează dezvoltarea portofoliului său de birouri atât prin noi dezvoltări, cât şi prin achiziţii. Compania deţine în acest moment  proiectele  One Cotroceni Park, One Tower, One Herăstrău Office, One North Gate şi One Victoriei Plaza. La începutul anului a anunţat recepţionarea One Cotroceni Park Office Faza 1, cu o suprafaţă închiriabilă brută (GLA) de 46.000 mp. Faza 2 cu o suprafaţă închiriabilă brută de 35.000 mp, aflată de asemenea în dezvoltare, va fi livrată la finele acestui an. De asemenea, în vara acestui an One United şi-a extins portofoliul destinat închirierilor prin achiziţionarea unei noi clădiri de birouri, One Victoriei Plaza, care este închiriată integral către First Bank. Astfel, după livrarea Fazei 2 a One Cotroceni Park, portofoliul office va ajunge la 148.000 mp.

„Întregul portofoliu comercial al grupului s-a extins anul acesta printr-o serie de achiziţii importante, precum: fosta fabrică Ford, care va fi restaurată şi trans­for­mată în One Gallery, un spaţiu modern de retail cu magazine şi restaurante, pe aproximativ 13.000 mp GLA; preluarea pachetului majoritar de acţiuni al Bucur Obor, centru comercial şi clădire em­ble­ma­tică a Bucureştiului, cu o GLA de 26.000 mp“, a spus Mihai Păduroiu, CEO Office Division, One United Properties.

Astfel, raportat la întregul portofoliu comercial al companiei, în urma achiziţiilor acesta va ajunge la o suprafaţă brută închiriabilă (GLA) de aproape 190.000 mp până la sfârşitul acestui an, din care portofoliul de birouri va fi de 148.000 mp după livrarea One Cotroceni Park Office faza a doua.

În prezent, clădirea de birouri One Tower este ocupată în proporţie de 100% cu companii precum CBRE, Sanador, Saint Gobain, CMS, Altius, McCann România şi altele. De asemenea, şi One Herăstrău Office este 100% închiriată, iar aici avem chiriaşi precum Techventures Bank, Stratulat, Dr. Reddys, DaaS, Skin Expert, Evo Pharm şi alţii. One Victoriei Palza este închiriată integral către First Bank. La One Cotroceni Park, 83%, din spaţiile de birouri şi comerciale din faza 1 şi 50% din faza 2 au fost închiriate, aici avându-şi sediile deja companii mari precum Superbet, DB Cargo, FORD, Siemens Energy, Caroli, Rehau şi altele.

„Din ianuarie 2020 şi până în prezent, noi am închiriat 103.400 mp de spaţii office, ceea ce reprezintă 25% din volumul total de tranzacţii de relocare înregistrate la nivelul global al pieţei de la noi, în perioada menţionată. Efortul echipei One este remarcabil dacă ne uităm la contextul general marcat de numeroase provocări, de la pandemie la criza energetică, inflaţie sau războiul din Ucraina. Este un semnal excelent care confirmă strategia noastră de a pune accent pe spaţii de birouri moderne, cu cele mai riguroase certificări din domeniu, dar şi o dovadă că atunci când caută un spaţiu de lucru companiile pun accent pe criterii sanitare, pe locaţia unde se află clădirea, pe eficienţă energetică şi acces la servicii integrate şi facilităţi diverse în incintă“, explică Mihai Păduroiu.

În premieră, după ani în care a stat abandonată, One United a demarat lucrările la Hala Ford după ce a preluat construcţia de la Auchan.

„Lucrările la renovarea halei Ford au început deja. Odată finalizată, One Gallery va găzdui spaţii de retail, cu magazine de lux şi restaurante cu terase mari, care vor fi distribuite la parter şi primul etaj, ce vor avea o înălţime de 6 metri fiecare. Clădirea este estimată să fie recepţionată în termen de 2 ani, va avea o GLA de apro­xi­ma­tiv 13.000 mp şi 400 de locuri de parcare con­struite pe două etaje subterane. GDV estimat la finalizare este de aproximativ 90 mil. euro“, a explicat Mihai Păduroiu.

Gama de noi servicii ce urmează a fi lansate este completată de un proiect dedicat exclusiv comunităţii One, atât rezidenţi, cât şi chiriaşi din zona office, proiect denumit ONE Community. „Este un program de beneficii exclusive care include numeroase facilităţi şi oferte speciale la diverşi parteneri. Accesul în program se face pe baza unor carduri ce vor putea fi folosite pentru beneficii la partenerii care fac parte din program, din diverse domenii, precum restaurante, cluburi, saloane, clinici medicale şi multe altele. Acestea aduc o serie de recompense, bonusuri, oferte, evenimente şi experienţe în locaţiile partenere.“

„Ne punem creativitatea la lucru ca să construim pentru cei care locuiesc sau lucrează în clădirile noastre cele mai bune programe de beneficii, astfel încât să consolidăm comunitatea One“, a subliniat CEO-ul diviziei office.

Când vine vorba despre ce caută companiile în materie de birouri, în ultimii doi ani au început să primeze criteriile de siguranţă pentru echipe, acces la un mediu de lucru sigur, flexibil şi dotat cu cele mai noi tehnologii.

„Vorbim de clădiri eficiente din punct de vedere energetic, sistem HVAC cu recuperare de căldură şi aport de aer proaspăt, iluminare eficientă cu LED, lifturi de mare viteză cu timp de aşteptare optimizat şi altele. Strategia de mediu a One United Properties include dezvoltarea unui portofoliu de spaţii de birouri 100% certificat LEED şi WELL, precum şi un angajament ca toate spaţiile de birouri nou dezvoltate să respecte standardele LEED Zero Carbon“.

Astăzi, clădirile de birouri trebuie să îndeplinească cele trei nevoi de bază: flexibilitate, tehnologie, wellness. 

„Noi am mizat pe dezvoltarea unor spaţii de birouri moderne, actuale, care înglobează elemente de wellbeing şi relaxare în dinamica spaţiului de lucru. Am înţeles rapid că atunci când companiile vor reveni la birou nu îşi vor mai putea chema echipele în spaţii care nu răspund cerinţelor actuale, cu mobilă veche sau fără acces la diverse servicii. Strategia noastră este să construim dezvoltări multifuncţionale, care înglobează unităţi rezidenţiale, spaţii de birouri certificate şi zone comerciale cu servicii variate. Este un model foarte căutat şi care oferă deopotrivă rezidenţilor şi chiriaşilor o adevărată comunitate în cadrul căreia trăiesc sau îşi defăşoară activitatea. Serviciile la care au acces sunt dintre cele mai variate - de la cafenele şi restaurante, la clinici medicale, săli de sport, zone verzi pentru recreere, servicii bancare sau chiar educaţionale şi cinema, cum este cazul One Cotroceni Park. Nu în ultimul rând, am dezvoltat concepte de spaţii de office hospitality şi facilităţi pentru conferinţe, care răspund celor mai flexibile nevoi de lucru“, subliniază Mihai Păduroiu.

Când vine vorba de prognoze, el se aşteaptă să existe presiune mare pe chirii din cauza creşterilor costurilor, a dobânzilor, dar şi a lipsei de claritate urbanistică şi a apetitului redus de dezvoltare. Astfel, în faţa cererii tot mai mari, livrările foarte puţine vor creşte chiriile substanţial.

 

Acţiunile One United Properties sunt avansate în cadrul seriei indicilor FTSE Global Equity

Pe data de 19 septmebire 2022, acţiunile One United Properties (BVB: ONE), principalul investitor şi dezvoltator imobiliar de proiecte sustenabile rezidenţiale, de birouri şi mixte de ultimă generaţie din Bucureşti, România, au fost oficial avansate în cadrul seriei FTSE Global Equity Index Emerging Europe, trecând de la categoria cu capitalizare mică la categoria cu capitalizare medie. Upgrade-ul reflectă capitalizarea bursieră crescută a One United Properties şi lichiditatea solidă a acţiunilor ONE la Bursa de Valori Bucureşti.

„One United Properties îşi continuă performanţa excelentă pe Bursa de Valori Bucureşti, crescând ponderea companiilor antreprenoriale româneşti incluse în indicii globali. În plus, după ce am finalizat cea mai nouă rundă

de finanţare, ne-am mărit şi mai mult free-float-ul, primind noi acţionari în compania noastră în luna august.

Acest lucru este completat acum de decizia FTSE Russell de a avansa acţiunile ONE într-o categorie mai reprezentativă de acţiuni de dimensiuni medii, astfel că estimăm o activitate de tranzacţionare crescută pe acţiunile ONE în perioada următoare“, a declarat Victor Capitanu, co-CEO al One United Properties.

Acţiunile One United Properties sunt incluse în seria indicilor FTSE Global Equity începând din data de 21 decembrie 2022. Iniţial, acţiunile au fost incluse în FTSE Global All Cap, FTSE Global Small Cap, segmentul cu capitalizare mică din cadrul ecosistemului de indici FTSE Global Equity Index şi FTSE Global Total Cap, care include companii mari, mijlocii, mici şi microcompanii. Începând cu 19 septembrie 2022, acţiunile ONE au trecut de la categoria cu capitalizare mică la cea cu capitalizare medie, restul compoziţiei indicilor rămânând neschimbată.