Zelenski se declară şocat de faptul că Israelul nu a furnizat arme Ucrainei

Autor: Dorin Oancea 25.09.2022

Preşedintele ucrainean Volodimirr Zelenski a declarat că este "şocat" de faptul că Israelul nu a oferit Kievului sisteme antirachetă pentru a-l ajuta să contracareze atacurile ruseşti, potrivit unui interviu citat de Reuters..

Zelenski a cerut aceste arme la scurt timp după începerea războiului, în februarie. El a menţionat sistemul Iron Dome al Israelului, folosit adesea pentru a intercepta rachetele lansate de militanţii palestinieni din Gaza.

"Nu ştiu ce s-a întâmplat cu Israelul. Sincer, sincer - sunt în stare de şoc, pentru că nu înţeleg de ce nu au putut să ne ofere apărare aeriană", a declarat el.

Zelenski a făcut aceste remarci în cadrul unui interviu acordat miercuri reporterilor francezi. Biroul său a publicat o înregistrare a interviului.

Comentariile lui Zelenski au fost mai puternice decât cele făcute în martie, când a mustrat Israelul pentru reticenţa sa de a trimite arme. La acea vreme, Israelul nu s-a angajat, spunând că va ajuta Ucraina atât cât poate.

"Înţeleg - ei au o situaţie dificilă, în ceea ce priveşte situaţia cu Siria şi Rusia", a declarat Zelenski, adăugând că nu face acuzaţii. "Eu prezint faptele. Conversaţiile mele cu conducerea israeliană nu au făcut nimic pentru a ajuta Ucraina".