Aliaţi ai lui Putin îşi exprimă îngrijorarea cu privire la "excesele" mobilizării

Autor: Dorin Oancea 25.09.2022

Duminică, doi parlamentari ruşi au adresat o serie de plângeri cu privire la campania de mobilizare din Rusia, ordonând oficialilor regionali să controleze situaţia şi să rezolve rapid "excesele" care au alimentat furia publică, scrie Reuters.

Prima mobilizare militară din Rusia de la cel de-al Doilea Război Mondial a declanşat proteste în întreaga ţară şi a determinat fuga unei mulţimi de bărbaţi de vârstă militară, provocând blocaje la frontiere şi epuizarea zborurilor.

Mai multe rapoarte au documentat, de asemenea, modul în care persoanele care nu au efectuat serviciul militar au primit documente de recrutare - contrar garanţiei ministrului apărării, Serghei Şoigu, potrivit căreia doar cei cu abilităţi militare speciale sau experienţă de luptă vor fi chemaţi la datorie - ceea ce a determinat chiar şi personalităţi ultra loiale pro-Kremlin să îşi exprime public îngrijorarea.

Cei mai importanţi doi parlamentari ruşi, ambii aliaţi apropiaţi ai lui Putin, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de modul în care se desfăşoară campania de mobilizare.

Valentina Matviyenko, preşedinta Camerei superioare a Rusiei, Consiliul Federaţiei, a declarat că are cunoştinţă de rapoartele privind convocarea unor bărbaţi care nu ar trebui să fie eligibili pentru recrutare.

"Astfel de excese sunt absolut inacceptabile. Şi, consider că este absolut corect că ele declanşează o reacţie fermă în societate", a declarat ea într-o postare pe aplicaţia Telegram.

Într-un mesaj direct către guvernatorii regionali din Rusia - despre care a spus că au "responsabilitatea deplină" pentru punerea în aplicare a convocării - ea a scris: "Asiguraţi-vă că punerea în aplicare a mobilizării parţiale se realizează în conformitate deplină şi absolută cu criteriile descrise. Fără nicio greşeală".

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a Rusiei, şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea într-o postare separată.

"Se primesc plângeri", a spus el. "Dacă se face o greşeală, este necesar să o corectăm ... Autorităţile de la fiecare nivel ar trebui să îşi înţeleagă responsabilităţile".

Oficialii spun că 300.000 de ruşi vor fi chemaţi la arme. Kremlinul a negat de două ori că intenţionează de fapt să înroleze mai mult de un milion de oameni, după două rapoarte separate în mass-media pe această temă.

Grupurile pentru drepturile omului spun că peste 2.000 de persoane au fost reţinute la mitingurile împotriva mobilizării din zeci de oraşe până acum în această săptămână, iar duminică s-au înregistrat deja mai multe proteste în Orientul Îndepărtat al Rusiei şi în Siberia.