Polonia va strânge 2,75 miliarde de dolari din impozitul pe veniturile excepţionale din energie

Autor: Dorin Oancea 25.09.2022

Polonia se aşteaptă să strângă 13,5 miliarde de zloţi (2,75 miliarde de dolari) dintr-o taxă excepţională aplicată companiilor energetice, a declarat ministrul activelor de stat, banii urmând să fie folosiţi pentru a compensa impactul creşterii facturilor asupra gospodăriilor, scrie Reuters.

"Ieri, i-am trimis o soluţie premierului @MorawieckiM cu privire la impozitarea profiturilor extraordinare ale companiilor", a scris Jacek Sasin pe Twitter. "Contribuţia bugetară estimată este de 13,5 miliarde de zloţi, pe care îi vom cheltui pentru atenuarea efectelor creşterii preţurilor la energie."

Premierul Mateusz Morawiecki a declarat în repetate rânduri că profiturile excesive rezultate din creşterea preţurilor la energie ar trebui să sprijine consumatorii şi a cerut schimbări în întregul sector.

Vineri, Sasin a declarat că va prezenta propuneri privind introducerea unor preţuri maxime la electricitate pentru "entităţi sensibile", cum ar fi şcolile, spitalele şi autorităţile locale.

Într-o scrisoare publicată pe Twitter, Sasin a propus un preţ maxim pe megawatt-oră (MWh) în creştere cu 40% faţă de 2022.

Polonia a luat deja o serie de măsuri pentru a-i ajuta pe consumatori, cum ar fi scutiri de taxe şi subvenţii pentru gospodării.

Ţara plănuieşte să îngheţe preţurile la electricitate pentru gospodării în 2023 la nivelul actual pentru o cantitate de până la 2.000 de kilowaţi-oră.

De asemenea, intenţionează să acorde ajutoare pentru companiile mari consumatoare de energie în valoare de 17,4 miliarde de zloţi între 2022 şi 2024.