Preşedintele ANAF Lucian Heiuş: Încasările ANAF au crescut în primele 8 luni cu 12,5%

Autor: Dorin Oancea 02.10.2022

Încasările ANAF au crescut în primele opt luni ale anului cu 22,4% în termeni nominali şi cu 12,5% în termeni reali, la 246,2 miliarde lei, a declarat preşedintele ANAF Lucian Heiuş într-o emisiune televizată. Heiuş spune că a început să primească telefoane de ameninţare, din cauza controalelor.

Planul instituţiei pentru acest an este 375,9 miliarde lei, a precizat Heiuş, la Digi24.

Şeful ANAF a sspus că, în urma controalelor începute la persoanele fizice, a început să primească telefoane de ameninţare. „Este normal când ai o astfel de funcţie”, a spus Heiuş, care a precizat că este apelat de pe cartele pre-pay şi că nu se sperie.

Instituţia spune că a identificat diferenţe de peste 50.000 de lei între veniturile declarate şi cele realizate în cazul a 500.000 de persoane. Instituţia a suplimentat efectivul de inspectori pentru persoanele fizice şi că în prezent media lunară a diferenţelor de venituri descoperite este de 20 de milioane de lei, din care impozitul calculat este 5 milioane de lei.

Şeful ANAF spune că în perioada următoare vor fi demarate licitaţiile pentu digitalizarea instituţiei, într-un program gestionat împreună cu Ministerul Finanţelor şi că speră ca până la finele anului viitor să funcţioneze deplin factura electronică.

În context, preşedintele ANAF a precizat că în jur de 300.000 de firme din România, adică aproximativ una din patru, nu au cont bancar, lucrând doar cu numerar.