Ce spune Sven Smit, director McKinsey, despre actuala criză şi cum se poate rezolva situaţia din energie: Nu putem ieşi din criza actuală fără creştere economică. Ultima criză de asemenea amploare a durat un deceniu şi a avut trei vârfuri de inflaţie

Autor: Cristina Roşca 26.09.2022

♦ Băncile centrale din SUA, Marea Britanie, România - şi chiar şi BCE - au început să majoreze dobânzile de politică monetară pentru a stăvili inflaţia ♦ Aceste măsuri pot trimite economiile în teritoriu negativ dat fiind că banii se scumpesc, companiile nu mai investesc, ba chiar încep să opereze restructurări şi reduceri de personal ♦ Analiştii de laMcKinsey spun însă că este necesar ca economia să rămână pe plus pentru a avea „combustibil“ pentru investiţii şi pentru a ieşi din criza actuală.

Criza cu care se confruntă în prezent economia mondială este una dintre cele mai com­plexe din ultimele decenii, iar asta pentru că s-au „coordo­nat“ o serie de factori economici, geopoli­tici şi sociali, spun analiştii companiei de analiză şi consultanţă globală McKinsey. Ei adaugă că o situaţie similară a mai avut loc în anii ’70, când au existat atât o criză a e­nergiei, cât şi o serie de probleme geopo­litice care au pus o lume întreagă pe jar.

„Atunci, criza din energie a fost re­zol­vată cu ajutorul petrolului din Alaska, Mexic şi Rusia şi datorită gazului din Norvegia. Mai exact, soluţia a venit din rân­dul statelor non-OPEC. Totuşi, criza a du­rat un deceniu şi a fost marcată de trei vâr­furi de inflaţie“, a spus Sven Smit, preşe­din­tele şi directorul McKinsey Global Institute (MGI) din Amsterdam, într-o întâlnire la Bruxelles cu jurnaliştii din toată lumea.

În ceea ce priveşte criza actuală, el adaugă că trebuie găsită o soluţie la fel de „mare“, de impact, ca şi acum 50 de ani, doar că nu vorbim de această dată despre petrol, ci de alte surse de energie.