Urmează ZF Health & Pharma Summit 27-28 septembrie. De ce pacienţii cu bilet de trimitere nu găsesc medici la consultaţie în ambulatoriul spitalelor de stat?

Autor: Mirabela Tiron 26.09.2022

♦ „Nu mai există ore disponibile în vederea programării“ la spitalul de copii Marie Curie, „doar contra cost este consultaţia la cardiologie“ la Elias sau „nu facem programare, aşteptaţi medicul şi este contra cost“ la Floreasca ♦ Medicii care nu sunt de găsit la consultaţie în ambulatoriul spitalelor de stat sunt însă disponibili pentru consultaţie la privat, unde tariful variază între 200 şi 500 de lei.

Accesul pacienţilor cu bilet de trimitere la servicii medicale de specialitate în ambulatoriile spitalelor de stat este limitat dacă nu aproape inexistent, în condiţiile în care puţini medici sunt disponibili la consultaţii în baza biletului, iar cei mai mulţi aleg să ofere consultaţii în sistemul privat de sănătate, unde tarifele sunt şi de peste zece ori mai mari faţă de suma decontată de Casa de Sănătate pe o consultaţie cu bilet de trimitere.

Astfel că medicina în ambulatoriul spi­ta­lelor de stat, unde încă există teoretic in­frastructura necesară, la fel ca cea din poli­clinicile de stat (doar 4 policlinici figurau anul trecut) este pe cale de dispariţie, pacientul fiind cel care trebuie să suporte costul acestui  sistem ne­funcţional.

Între timp, businessul clinicilor private este înfloritor, afacerile companiilor care activează în acest domeniu (asistenţă me­dicală specializată, cod CAEN 8622) au ajuns anul trecut la 9,1 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro), faţă de 7,2 miliarde de lei anul anterior, arată datele de la ONRC. Mai mult, numărul de companii din acest sector a ajuns la apoape 8.800  anul trecut, faţă de 8.082 în 2020, arată aceeaşi sursă.