Afaceri de la zero. Trei foşti colegi de facultate, actuali ingineri IT, predau cursuri de robotică pentru copii în cadrul centrului Robotescu din Bucureşti şi au ajuns în patru ani la 500 de cursanţi. „Aceasta este lumea în care aceşti copii vor trăi“

Autor: Alexandra Matei 26.09.2022

♦ Copiii pot învăţa să programeze începând de la şase ani, prin intermediul unor kit-uri adresate vârstei lor ♦ În prezent, cursurile Robotescu au loc online şi fizic, doar în cadrul unui afterschool al unei şcoli particulare din Bucureşti.

Mihaela Roşca, Florin Roşca şi Iulian Vîrban, trei foşti colegi de facultate şi actuali ingineri IT, predau cursuri de programare şi robotică pentru copii la centrul Robotescu din sectorul şase din Bucureşti, un business pe care l-au înfiinţat în urmă cu patru ani pornind de la nevoia lor de a le dezvolta copiilor lor pasiunea pentru tehnologie.

Centrul a avut 25 de copii la prima oră de programare şi robotică, iar până acum, prin cursurile de la Robotescu au trecut aproximativ 500 de copii.

„Lucrând în domeniul IT, nu partea financiară este ceea ce te determină să faci şi altceva. Am devenit părinţi şi cei mici au început să fie interesaţi de domeniul acesta. Din ce în ce mai mult căutam şi noi cum să îi sprijinim, să le dezvoltăm pasiunea. Ne-am dat seama că putem chiar noi, fiind în domeniul IT, să-i învăţăm pe ei şi, ulterior, şi pe ceilalţi copii din comunitate. Ne-am adunat câţiva foşti colegi de facultate (Automatică şi Calculatoare) şi am decis să pornim ceva. Căutam fonduri, sediu, nu puteam să facem pasul acesta prea rapid, până când am descoperit Fondul Ştiinţescu, o iniţiativă a Fundaţiei Comunitare Bucureşti, care sprijină astfel de proiecte. Am fost printre fericiţii câştigători, am obţinut suficiente fonduri pentru a porni şi aşa a început totul în 2018. În continuare, avem joburile de zi cu zi, iar clubul Robotescu a rămas o pasiune“, a povestit Mihaela Roşca, cofondatoare a proiectului Robotescu. Investiţia de pornire, îşi aminteşte Iulian Vîrban, s-a rdicat la circa 5.000 de euro. Alexandra Matei

Copiii pot învăţa să programeze începând de la şase ani, spune acesta, chiar înainte de a învăţa să citească, pentru că există diverse kit-uri şi unelte de învăţare adresate tuturor vârstelor.

La robotică, spre exemplu, se folosesc echipamente şi roboţi de la Lego, creaţi special pentru cei mici, care au în interior un minicalculator, senzori şi motoare, iar cei mici pot să le dea viaţă roboţilor şi îi pot programa fără a scrie. Kit-urile de la Lego sunt gândite pe grupe de vârstă, iar lecţia în sine durează o oră şi este împărţită în mai multe etape.

„În prima etapă, le vorbim copiilor despre ceea ce vor crea şi la ce le este folositor. Partea de construcţie este uşoară şi durează între 15 şi 20 de minute, iar partea de programare la fel“,  a detaliat acesta.

Copiii, de asemenea, sunt împărţiţi pe grupe de vârstă. Cursul de robotică, unde se lucrează cu acest tip de Lego pentru începători, este destinat copiilor între 6 şi 9 ani, însă există şi o variantă mai amplă a acestuia, care se adresează copiilor între 10 şi 14 ani.

Totodată, la Robotescu există şi un curs de robotică cu Micro:Bit, un minicomputer cu procesor, port USB, butoane, matrice de LEDuri, porturi de conectare accesorii, bluetooth, busolă şi accelerometru.  Pe site-ul Robotescu, menţionează Iulian Vîrban, există toate aceste kit-uri, care pot fi achiziţionate de părinţii copiilor, dar şi de alţi viitori antreprenori care vor să susţină cursuri similare.

Partea de magazin, completează Florin Roşca, a venit ca urmare a pandemiei pentru că s-au restrâns cursurile fizice în online.

În prezent, cursurile Robotescu au loc online şi fizic, doar în cadrul unui afterschool al unei şcoli particulare din Bucureşti. În curând, fondatorii îşi propun să revină şi în format fizic complet, într-o locaţie proprie şi, în plus, vor să extindă şi echipa cu mai mulţi profesori. „Ne dorim să ne întoarcem cu o locaţie fizică proprie. Aşa este cel mai interesant pentru copii. Încercăm să ne întoarcem cu sediul fizic cât de curând“, susţine Mihaela Roşca.

În momentul de faţă, mai adaugă ea, sunt în deschidere noi grupe pentru programare Scratch, Roblox, C++ şi Micro:Bit.

O şedinţă online de robotică şi programare costă 60 de lei, iar abonamentul care include patru şedinţe pe lună ajunge la 240 de lei.

Printre invenţiile pe care le-au realizat cursanţii de la Robotescu, menţionează Florin Roşca, se numără un automat de udat florile sau unul care poate măsura nivelul de praf, umiditate sau temperatură, date pe care le urcă ulterior în Cloud, iar copilul, aflat în altă locaţie, le poate vedea pe telefon.

„Aceasta este lumea în care aceşti copii vor trăi şi este important să îi învăţăm cât de devreme se poate, astfel încât să poată face faţă viitorului. Orice pregătire în domeniul tehnologiei este necesară“, crede Mihaela Roşca.

Totodată, Florin Roşca susţine că dacă acum, la Robotescu, copiii sunt pregătiţi pentru meseriile care nu s-au inventat încă, e foarte posibil ca facultatea pe care o vor urma să îi înveţe ceva care acum poate că nici nu există, întrucât nivelul de programare va fi mult mai integrat şi mai abstract. El subliniază faptul că meseriile viitoare nu vor fi doar despre a aplica o reţetă, ci despre a inventa, una dintre capacităţile pe care cei mici le au şi care trebuie stimulată încă de la vârste fragede.

Anul trecut, Robotescu a generat o cifră de afaceri de 110.000 de lei şi un profit net de circa 65.000 de lei.

Pentru cei trei ingineri, Robotescu este o dovadă a pasiunii şi a dedicării. Ei sunt de părere că principalul aspect prin care se diferenţiază de concurenţă este pasiunea pe care o depun în acest proiect. „Cred că atunci când pasiunea există, îţi găseşti timp pentru a face acel ceva. Acum că am scăpat de pandemie, cu siguranţă vom reuşi să dedicăm şi mai mult timp proiectului. Avem entuziasm, avem cunoştinţele, iar cerere există. Ne place ceea ce facem şi asta este cel mai important“, a conchis Mihaela Roşca. Alexandra Matei

Mihaela Roşca

 

Florin Roşca

 

Iulian Vîrban

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.