Cursul leu/dolar a închis săptămâna peste pragul de 5, la 5,07, un nou maxim istoric

Autor: Claudia Medrega 26.09.2022

Moneda americană a continuat să crească vineri, BNR afişând un curs de 5,068 lei/dolar, după un salt cu 1,1 % faţă de nivelul de joi, zi în care dolarul a sărit peste pragul de 5 lei pentru prima dată în istorie.

În ultimul an cursul leu/dolar a crescut cu circa 20%, iar faţă de nivelul de la finalul lui 2021, cotaţia este mai mare cu 16%.

Turbulenţele pe piaţa valutară s-au amplificat săptămâna trecută după anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin privind mobilizarea militară parţială, în contextul invaziei din Ucraina. Întărirea dolarului pe pieţele externe a fost influenţată şi de aşteptările investitorilor privind perpectivele unor majorări agresive ale dobânzilor în SUA, după ce FED a majorat cu 75 de puncte procen­tuale dobânda. Creşterea dolarului peste pragul de 5 lei aduce un câştig nesperat celor care şi-au păstrat economiile în dolari, precum şi compniilor cu exporturi în SUA sau în alte ţări unde multe tranzacţii sunt exprimate în dolari. Pe de altă parte, creşterea cursului leu/dolar scum­peşte importurile României în dolari, adâncind deficitul comercial şi deficitul de cont curent şi aducând inflaţie importată.

Şi firmele cu credite în dolari sunt afectate de creşterea cursului. Efecte nefavorabile apar şi la nivelul datoriei publice, guvernul plătind mai mult pentru împrumuturile în dolari.